Title Image

‘Zit’demie

‘Zit’demie

Heeft u weleens gehoord van het woord zitdemie? Nee? Dat klopt. Als u het gaat zoeken in de Dikke van Daele dan vindt u het niet omdat het woord niet bestaat. Toch doen ‘wij’ er met zijn allen aan mee. Zitten, en dan het liefst heel lang. Daar blijken wij in Nederland kampioen in te zijn. Zitdemie is: het langdurig zitten van de mens en daar op lange termijn nadelige gezondheidsgevolgen van ondervinden.

Het is op zich heel logisch. Veel beroepen -denk aan ICT, financiële en bestuursfuncties, maar ook juristen, chauffeurs en journalisten- voeren hun werk zittend uit. Eten, telefoneren, dat doen we vaak ook zittend. Een voetbalwedstrijd of Max op tv kijken. Dat we vaak zitten hebben we vaak niet door. En de jeugd dan? De ‘jeugd’ zit zelfs over de 10 uur per dag. Ook dat merken we elke dag. Minder zin om in te spannen, met een elektrische fiets naar school. Een schooljuf van groep 8 nam haar leerlingen mee op de fiets naar Rotterdam. Bij de Algerabrug raakten enkele kinderen in paniek. Ze konden de brug niet op fietsen door een gebrek aan conditie. ‘Pap, kun je mij even met de auto brengen?’, ik heb er natuurlijk ook aan meegedaan.

Maar goed, beweegarmoede ‘zit’ in allemaal. Het sluipt er langzaam in. Ik ben in Capelle aan den IJssel opgegroeid en in de buurt hadden we ‘het veldje’. Dáár gebeurde het. Er werd dagenlang gevoetbald. Vele heroïsche sportslagen werden daar geleverd. Olympische Spelen werden nagespeeld. En op een oude drieversnellingenfiets speelden we de Tour de France na, 3 keer de Van Brienenoordbrug heen en weer. In de garage stond een tafeltennistafel. Ik was altijd wel actief. Maar dat kon toen ook makkelijker. Nu zijn de veldjes volgebouwd met appartementen. De gemeente moet voldoen aan de woningnood. Straten staan vol met auto’s. Je gaat liever niet op de fiets want je wordt van je sokken gereden door de toegenomen (auto)drukte.

De kinderen missen de prikkel om te bewegen. Waarom is de gymles maar één keer in de week en niet elke dag? Scholen zouden dit moeten inpassen in de lestijd. Waarom is het zwembad de meeste tijd dat het open is zonder kinderen? Zwemles via school is toch makkelijk te organiseren? Sportverenigingen lopen leeg. Waarom is sporten tot 18 jaar niet gratis in onze gemeente? Allemaal vragen om deze zomervakantie ‘lopend’ over na te denken.