Title Image

Wintersporten aan huis

Wintersporten aan huis

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 19-01-2016

Eindelijk is het zover! Na 12 jaar hard ploeteren voor haar gezin, gaat Fiona voor het eerst na al die jaren alleen op stap, op wintersport. Haar vriendin uit Oostenrijk heeft haar uitgenodigd om eens langs te komen om ‘bij te komen’. Terwijl ze haar gezin ontredderd achterlaat in Nederland, geniet Fiona met volle teugen van haar tijd in de sneeuw. Het skiën is ze niet verleerd! Na een paar dagen treedt de vermoeidheid op. Ze besluit om te stoppen en skiet naar het dal. Tijdens één van haar laatste bochten, draait haar ski weg. Waar ze normaal dit op kan vangen, verliest ze de controle. Door de draai drukt haar dijbeen het scheenbeen in. Deze verpulvert als een soort gebroken beschuitje. Na een paar dagen besluit een Oostenrijkse arts haar onderbeen te behouden en probeert alle stukjes bot weer aan elkaar te schroeven. Wanneer het been de weg naar Nederland aan kan, komt ze na enkele weken weer naar huis.

Zomaar beginnen met een sport zonder voorbereiding of training, het zal niet de eerste keer zijn dat iemand zo start. Fiona had geen tijd gehad om zich voor te bereiden en de plannen om op wintersport te gaan kwamen nogal onverwachts. Wouter van Bruggen en Tamara Helmond hebben voor u filmpjes op YouTube (zoek op ‘jordensfysio’) gezet waar heel eenvoudige oefeningen worden voorgedaan. Hiermee kun je een start maken ter voorbereiding voor het skiën. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wil je meer aan je conditie werken kun je ook gebruik maken van ‘Fitsolute.nl’. Daar worden oefeningen voor het hele lichaam voorgedaan voor thuis of onderweg. Wil jij jezelf sportief goed voorbereiden en advies krijgen over wat wel en niet goed is voor je lichaam door bijvoorbeeld (oud) blessureleed, maak dan een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten. Zij helpen je op weg met een verantwoord oefenprogramma.

Voor Fiona kwamen deze adviezen te laat. Ze ondergaat een zware en intensieve revalidatie, waarbij ze na 1 ½ jaar eindelijk 3 stappen los kan lopen. Het revalideren na een operatie is ook één van de specialiteiten binnen het Fysio Medisch Centrum. Vier jaar heeft de totale revalidatie geduurd, ze heeft het gevierd door.. weer op de ski’s de beruchte helling af te skiën. Mooi he?!

Filmpjes zijn te vinden via: https://www.youtube.com/channel/UCXX6ips8B2n5LqSvdtr2iNg