Title Image

Verschil tussen mannen en vrouwen

Verschil tussen mannen en vrouwen

Waarom vrouwen schildklierproblemen krijgen en mannen sneller last van hun hart

Ik moet de eerste man met fybromyalgie (“weke delen reuma”) nog tegenkomen. 9 op de 10 mensen met schildklierproblemen in mijn praktijk zijn vrouw. Jicht, hart- en vaatziekten voor het 50elevensjaar zie ik weer meer bij mannen dan bij vrouwen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe kan dit?

Als je naar ons mensen kijkt, hebben we bijna allemaal dezelfde organen die dezelfde soort functies uitoefenen. Dat er uiterlijk verschil is tussen mannen en vrouwen, is duidelijk. Maar wist je dat het verschil veel verder strekt dan alleen onze voortplantingsorganen? Ons lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid chemische energie, dit noemen we ATP. Deze ATP wordt verdeeld over het lichaam volgens een bepaalde hiërarchie. Wat bovenaan in de hiërarchie staat wordt het langst beschermd en als eerste voorzien van energie, en naarmate we lager in de hiërarchie komen, mogen de weefsels sneller verwaarloosd worden en krijgen ze minder snel energie. Die verdeling van energie ligt anders in een mannenlichaam dan in een vrouwenlichaam en kan verschillen naarmate je ouder wordt. Je ziet dit in het plaatje hieronder.
Wat bovenaan in het plaatje staat wordt het eerst voorzien van energie en naarmate we verder naar beneden gaan wordt de prioriteit lager. Valt het je op dat je bij de vrouw geen spieren ziet staan? Bij mannen zie je dat spieren als zeer belangrijk weefsel wordt gezien en dat dit ook hoge prioriteit heeft als het gaat om het verdelen van de energie. Alleen de hersenen staan hoger in de hiërarchie. Het bindweefsel zoals spieren pezen en gewrichten (maar ook de darmen, dit weefsel bestaat ook uit spierweefsel) staat bij vrouwen eigenlijk helemaal onderaan in de hiërarchie. Vandaar ook dat vrouwen doorgaans bij een energietekort heel snel last krijgen van deze weefsels. Bij vrouwen staat het hart weer hoger in de hiërarchie en zie je dat zeker voor het 50e levensjaar het hart lang beschermd wordt.
Bij mannen is dit minder het geval vandaar dat mannen voor hun 50e levensjaar gemakkelijker last krijgen van hart en vaten dan vrouwen. Bij kinderen en senioren ligt dit ook weer anders. Soms ligt het verschil in de grootte en een andere belasting van het orgaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de schildklier. Dit kleine orgaantje regelt enorm veel in het lichaam! Vandaar dat we er ook veel last van hebben als er in dit orgaan een disbalans ontstaat.
Dit gebeurt veel eerder bij vrouwen dan bij mannen. Hoe komt dit? Vrouwen hebben een iets kleinere schildklier dan mannen en bij vrouwen wordt de schildklier pittiger belast. Tijdens de menstruatie en de zwangerschap bijvoorbeeld, heeft de schildklier het erg “druk”. En zeker direct na de zwangerschap is de kans op een disbalans in de schildklier wat groter, wat weer kan ontaarden in postnatale klachten. Leer je lichaam “lezen”: wat probeert jouw lichaam je met jouw symptomen te vertellen? Dus lieve dame, heb jij ineens veel meer last van spieren, pezen en gewrichten of je darmen en snap je niet hoe dit kan? Of krijg je als man de laatste tijd meer last van een overslaand hart, jicht of een hogere bloeddruk?
Bedenk eens wat jouw lichaam je met deze symptomen probeert te vertellen. Het kan zijn dat deze weefsels wat verwaarloosd worden omdat je wat minder energie tot je beschikking hebt en de beschikbare energie hard nodig is hogerop in de hiërarchie. Dat is vaak heel goed te verhelpen of te ondersteunen. Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact met mij op dan kijken samen naar de oorzaak en geven we jouw lichaam weer wat het nodig heeft om goed te functioneren.

Ischa Gijzel
Klinische Psycho Neuro Immunologie
Orthomoleculaire geneeskunde