Title Image

Vocht in het been of arm, wat nu?

Vocht in het been of arm, wat nu?

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 19-11-2019

Miranda is heerlijk vakantie aan het vieren op haar favoriete eiland Bali. Maar, er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En die dag is morgen. Miranda besluit om op de laatste dag een ‘relaxdag’ op het resort te houden. Na het zwemmen klimt ze uit het zwembad via het trapje omhoog. Met volle kracht schiet plotseling haar rechter been over de trede heen. Ze glijdt uit waarbij haar scheenbeen geraspt wordt door de aluminiumtrede erboven. Ze krimpt in elkaar van de pijn en zit met haar been klem. De badmeester helpt haar uit het zwembad. Meteen is duidelijk: haar scheenbeen doet erg pijn en ziet er niet uit. Het ziet meteen blauw en er is ook al een flinke zwelling. De badmeester besluit de dokter te raadplegen en die vraagt om naar de kliniek te komen om een röntgenfoto te maken. Miranda denkt alleen maar: ik moet morgen wel mee met het vliegtuig! Eenmaal in de kliniek blijkt het niet gebroken te zijn. Maar de zwelling en de pijn zijn enorm. Er wordt door de arts en reisleiding overleg gepleegd. Miranda vertelt aan beiden ‘dat het wel meevalt’ en dat het wel ‘los zal lopen’.

Want Miranda wil maar één ding: zo snel mogelijk terug naar Nederland!

Lopen lukt eigenlijk niet maar Miranda verbijt de pijn en slaagt erin om op Schiphol aan te komen. Eenmaal thuis gaat ze met haar been omhoog liggen. Weken blijft de pijn en zwelling in het onderbeen aanzienlijk. Terwijl ze naar haar gezwollen en glanzend onderbeen kijkt, schiet haar ineens de afspraak van de fysio te binnen. Die is over een aantal dagen al! En zij weet: dáár kan er even goed naar gekeken worden!

Dat gebeurt: na ze ‘schoorvoetend’ over haar Bali avonturen heeft verteld, wordt er een echo gemaakt van haar onderbeen om te kijken of er meer beschadigd is. Maar de pezen zijn in orde. Ook is er geen trombose been. Er wordt een behandelplan gemaakt. De oedeemtherapeute neemt haar onderbeen ‘onder handen’ en ze krijgt ook hulp van eMJe BV die haar ondersteunt met een kous. Ze herstelt voorspoedig.

Op donderdag 21 november zullen oedeemtherapeute Inge de Wild en Jolanda van Wijngaarden, mammacare-adviseuse/ therapeutisch elastische kousen, uitleg geven over de verschillende soorten oedeem, de behandeling en het vervolgtraject. Mooi he?!