Title Image

Valpreventie

Valpreventie

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 19-09-2017

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Het aantal ouderen dat overlijdt na een val neemt fors toe. In 2015 overleden 3267 mensen van 65 jaar en ouder aan de gevolgen van een val, rekende het CBS uit op verzoek van dagblad Trouw. In 2010 waren dat er 2117. En de voorspelling is dat het aantal de komende jaren toeneemt.

De heer Groot valt ook in die categorie: een vrolijke, actieve pensionada van 72. In het zelfde stukje krant staat, dat de ouderen zichzelf overschatten. Maar wanneer gebeurt dat dan, het overschatten? Ik vroeg het aan de heer Groot, maar het viel niet mee om daar een goed antwoord op te krijgen. Wat wel een algemeen feit is: door de jaren heen verandert het lichaam. Het lichaam raakt in verval: lenigheid en spierkracht nemen af, maar ook de informatie uit gewrichten die verwerkt moet worden, neemt af in kwaliteit. Hierdoor neemt bijvoorbeeld het gevoel voor evenwicht af. Dat was de heer Groot wel op-gevallen. Hij was wel voorzichtiger geworden in de loop der tijd. Op een ladder gaan staan om ramen te lappen zat er niet meer in. Bang voor een vrije val naar beneden.

De heer Groot had het allemaal onder controle, met vallen en opstaan wijzer geworden. Tót hij op een dag wandelde door de Hoofdstraat in Krimpen. Zoals alle straten in de Krimpenerwaard liggen de stoeptegels in de Hoofdstraat zelden waterpas. Let je even niet op dan kan een forse struikelpartij zomaar uit de lucht komen vallen. En dat gebeurde dus. De punt van de schoen bleef hangen achter een tegelrandje. Binnen een seconde lag de heer Groot languit over de straat. Neus en bril kapot. Gelukkig viel de schade mee. Een paar pleisters en weken verder viel zijn oog op een Facebook bericht waar een cursus ‘Valpreventie’ werd aangeboden. Zijn keuze viel toe-vallig op de cursus die Ilona Markus geeft bij Jordens Fysio. Het was een meevaller dat de heer Groot zo in kon stromen met de groep die al draait. Zo traint de heer Groot nu wekelijks op zijn evenwicht, balans, spierkracht en coördinatie. Hij voelt zich door de training zekerder en is inmiddels een enthousiaste deelnemer! Wat valt er dan nog over te zeggen dan: mooi he!?