Logo Jordens Fysio Medisch Centrum

Oedeemtherapie

Oedeem en Oedeemtherapie

Heeft u geregeld een moe, zwaar, pijnlijk gevoel in de arm of been? Merkt u daarbij ook op dat er omvang veranderingen zijn in arm of been? En als u op u arm of been drukt ontstaat er dan een putje?

Dan zou het kunnen dat u oedeem heeft in uw arm of been. Maar wat houdt oedeem in en wat is er aan te doen? Dat kan de oedeemtherapeute u vertellen. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Oedeem uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfstelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweer systeem. Op het kruispunt van grote lymfvaten bevinden zich lymfknopen. De lymfknopen liggen dichtbij organen en worden ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacteriën, kankercellen, celresten, etc.).

 Er zijn verschillende soorten oedeem:
- Lymfoedeem ( Problemen in aanleg van lymfestelsel, nadat lymfeklieren zijn verwijderd door een operatie, als comlicatie na bestraling, na een ongeval, na een infectie)
- Veneus oedeem ( door vaatproblematiek bv spataderen, hartproblemen, als gevolg van trombose of na operatie van de bloedvaten)
- Lipoedeem ( abnormale ophoping van vet in het lichaam)

 De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

• Compressietherapie Door middel van het aanleggen van zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegen gaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De zwachtels worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.
• Oefentherapie Een belangrijk component van de afvoer is de "spierpomp". Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan. Na operaties of na bestralingen kan er ook een verminderde bewegingsmogelijkheid zijn ontstaan. De mobiliteit dient terug te keren om de afvoer van het oedeem te stimuleren.
• Manuele lymfedrainage Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.
• Lymfetaping Lymfetape kan vooral goed gebruikt worden op plaatsen waar het lastig is te zwachtelen zoals het gezicht, borst gebied etc. Het is een rekbare tape die de vochtafvoer bevordert. Dit effect ontstaat doordat de rekbaarheid van de tape zorgt dat huidlagen ten opzichte van elkaar worden bewogen waardoor het vocht beter kan worden afgevoerd.
• Ademtherapie Afhankelijk van de plaats van het oedeem is dit ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Dit doordat er veel lymfeknopen zitten in de buik en tussen de ribben.
• Voorlichting Belangrijke onderwerpen hierbij zijn: huidverzorging, preventie, voeding en zelfhulp.

 

 

 

 

 

 

Logo Jordens Fysio

Marijke Staete 6
2931 WB Krimpen a/d Lek
0180-398929

Copyright Jordens Fysio Medisch Centrum - Privacy Policy
Ontwikkeld door Suusdesign