Logo Jordens Fysio Medisch Centrum

Cosmetische Acupunctuur

Wat is Cosmetische Acupunctuur?


Cosmetische acupunctuur is een vorm van acupunctuur waarbij de energiebanen in het gezicht gestimuleerd worden waardoor de huid strakker wordt en ook de energie toeneemt. Het gaat hierbij niet alleen om het uiterlijke effect, door cosmetische acupunctuur zou je bijvoorbeeld minder stress ervaren. Deze vorm van acupunctuur komt uit China. Al vanaf 900 na Christus werd deze methode toegepast bij de Chinese dynastie.

 Anja Fibbe voert binnen Jordens Fysio Medisch Centrum cosmetische acupunctuur uit.

Richtprijzen voor cosmetische acupunctuur: 

  35 euro voor half uur (1 locatie in het gezicht)

  70 euro voor een uur (2 locaties in het gezicht)

150 euro voor anderhalf tot twee uur (het gehele gezicht)

 

Artikel uit het blad weekblad Vrouw van de Telegraaf Augustus 2010:

Facelift zonder mes:

Iedere vrouw kent het moment wel dat je per ongeluk met je leesbril in de spiegel kijkt. Wat met kippige ogen nog een glad gezicht leek, lijkt diepe rimpels te hebben. Journaliste Margreet kwam in actie en probeerde cosmetische acupunctuur uit.
“Er is niets mis met een gezicht waaraan je kunt zien dat het heeft geleefd. Maar toch wil ik een bepaalde frisheid, al ouder wordend, proberen te houden. Maar hoe de bekende opties als botox, rimpelvullers of zelfs een operatie zijn me veel te ingrijpend en ik vind het resultaat vaak niet mooi. Ik besluit tot cosmetische acupunctuur. Inmiddels begint deze vorm van acupunctuur ook hier door te dringen. Via de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur kom ik bij Janneke Vermeulen terecht, op dit moment is zij de expert op dit gebied in Nederland. Ik besluit voorlopig tot een serie van vier behandelingen.

Eerste consult:

Meteen al wordt duidelijk dat cosmetische acupunctuur niet alleen over de buitenkant gaat. Janneke doet eerst een uitgebreide polsdiagnose en bekijkt mijn tong. De Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) gaat ervan uit dat alles wat niet lekker dit in lichaam of geest, zich manifesteert in je gezicht. Janneke bekijkt mijn gezicht dan ook secuur. Een TCG-behandelaar weet door de Chinese gezichtsdiagnostiek al heel veel over de conditie van allerlei organen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt daarom geen onderscheid gemaakt tussen schoonheid en gezondheid. In mijn geval is de Nierenergie te zwak, een vaak voorkomend euvel rond de overgang. Tussen mijn wenkbrauwen zit een diepe horizontale lijn die aangeeft dat ofwel mijn bloedsuikerspiegel teveel schommelt of dat ik de laatste jaren mijn basisenergie heb moeten aanspreken. Verder zijn mijn darmen rommelig en is de Miltenergie te zwak waardoor ik vocht vasthoud. Wat zich weer vertaald in wallen onder mijn ogen.
Dan begint de behandeling. Eerst prikt ze de naalden in mijn oren, dan in voeten, knieën en handen. Deze naalden zijn bedoeld voor de organen die de rimpels en wallen veroorzaken, en om de algehele conditie te verbeteren. Alles bij elkaar al 50 naalden.
Daarna begint ze aan mijn gezicht, In de grootste rimpels prikt ze een hele serie piepkleine naaldjes onder de huid. Verder naalden langs mijn mond, en een in mijn hals, en een aantal op mijn hoofd op ogen en voorhoofd te liften. Dat zijn er ongeveer 40. Pijn doet het niet, hooguit soms even een scherpe prik op een gevoelig punt. Als alle naalden erin zitten moet ik een half uurtje rustig blijven liggen. Ik merk al snel effect: ik word loom en erg gaperig. Wat niet handig is als je gezicht vol met naalden zit… Na 30 minuten gaan ze eruit. Als ik weer rechtop zit, heb ik het gevoel of ik twaalf uur heb geslapen.
De dagen daarop word mijn huis al rustiger en verminderen de wallen onder mijn ogen. Of verbeeld ik me dit?

Week 2

Ik word weer vol geprikt met een kleine 100 naalden. Het is gek dat sommige punten die eerder gevoelig waren dat nu niet meer zijn, en andere juist wel. Vooral in mijn schedel zit een akelige punt. Volgens Janneke is mijn huid al een stuk rustiger en zijn de wallen inderdaad bijna weg. Zou ze gelijk hebben? Ik wacht het oordeel van mijn kritische vriendinnen eerst maar eens af, kijken of ze spontaan iets zeggen. Maar stel nou eens dat dit inderdaad werkt, dat je hiermee zonder operaties en inspuitingen fris en energiek oud kunt worden? Dat zou toch fantastisch zijn.
Alsof er behalve lichamelijk ook geestelijk iets gebeurt. Een lang gekoesterd, gewikt en gewogen plan om een Bed & Breakfast te beginnen, voer ik nu binnen twee dagen uit. Een domeinnaam, website, nieuwe bedden… alles is in no time geregeld. Ik voel me bovendien vrolijker en rustiger. Allerlei kleine kwaaltjes zijn verdwenen. Zo had ik na een knieblessure van begin dit jaar nog vocht in mijn knie. Dat is weg. Mijn darmen doen weer normaal en ik heb meer energie. Maar het meest opvallend is mijn huid: er ligt een glans over die van binnenuit lijkt te komen. En het vel van mijn gezicht is een halve maat gekrompen. Aldus vastgesteld door een onafhankelijk, kritische comité van vriendinnen.

Week 4

Janneke constateert niet alleen dat mijn diepe voorhoofdsrimpel aanmerkelijk is verzacht, maar ook dat ik in zijn geheel dunner ben. Op de weegschaal is daar niets van te merken, wel in mijn jeans. Alsof ik ben ingeklonken en alle overbodige lucht is weggelopen. Volgens Janneke komt dat doordat mijn Miltenergie nu weer op peil is, bij een verminderde miltenergie zet je als vanzelf uit. Als ik vraag waarom mijn milt uit balans is, vertelt ze dat dit komt door teveel denken en piekeren. Gek genoeg vind ik mezelf eerder een voeler dan een denker, maar haar opmerking is wel raak. Ik heb de afgelopen maanden inderdaad veel nagedacht en weinig tijd besteed aan simpelweg ‘zijn’. Puntje van aandacht dus.
Voor de laatste keer krijg ik weer een serie naalden in lijf en gezicht. Dit keer ook een heel gemene op het puntje van mijn neus. Zou zouden de poriën aldaar fijner worden. Ik geloof absoluut in het effect van acupunctuur, maar fijnere poriën door een naaldje? Ik kan het me niet voorstellen. De naalden blijven dit keer langer zitten en dat merk ik. Op een gegeven moment beginnen sommige plekken te kriebelen en na de behandeling ben ik zo stoned als een garnaal. Dat die kleine naaldjes zo’n groot effect kunnen hebben!
Na een paar dagen bekijk ik mezelf maar weer eens met een leesbril in de spiegel. De diepe voorhoofdsrimpel is echt veel minder diep en de kraaienpootjes naast mijn ogen minder lang. Geen spoor meer van wallen onder de ogen en poriën op mijn neus?
Had ik die? Maar het meest opvallende effect van de behandeling is dat mijn hele gezicht veel smaller is geworden. “Ben je afgevallen?” vraagt mijn kapper die me drie maanden niet zag. “Wat zie je er goed uit?” roept een vriend, die een poosje in het buitenland was. En ikzelf ben zo tevreden dat ik besluit nog twee keer te gaan. Want na zes tot zeven behandelingen zou het effect zo’n twee tot vijf jaar aanhouden. En hoewel deze vorm van acupunctuur best heftig is, heb ik dat er wel voor over!”

Logo Jordens Fysio

Marijke Staete 6
2931 WB Krimpen a/d Lek
0180-398929

Copyright Jordens Fysio Medisch Centrum - Privacy Policy
Ontwikkeld door Suusdesign