Title Image

Tennisarm

Tennisarm

Wist u dat de meeste mensen last van een tennisarm hebben zonder ooit getennist te hebben?!

Een tennisarm of tenniselleboog is een term voor pijn aan de buitenkant van je elleboog. Het is een aandoening waarbij de aanhechting van de onderarmspieren aan de buitenkant van de elleboog pijnlijk is, meestal als gevolg van overmatig gebruik van de onderarmspieren, pols en hand. Er wordt vaak gedacht dat het komt door veel kracht zetten. Maar ook langdurig gebruik van de handen met kleine handelingen zoals lang achter een laptop werken kan een oorzaak zijn.

Zo komen we bij Betty. Zij is al een tijd bezig om klachten te ontwikkelen terwijl zij er geen erg in heeft. Betty heeft een kantoorbaan waarbij zij alleen typewerk verricht. Dit doet zij al jaren. Tijdens die jaren is het werk meer geworden waardoor ze moeite heeft om haar werk dagelijks af te krijgen. Ze maakt veel overuren. Betty ervaart hier veel stress van. Van de één op het andere moment krijgt ze ‘vanuit het niets’ last van haar elleboog. Het begint pijn te doen. De pijn straalt uit in haar onderarm en zelfs naar haar vingers toe. En de meest normale handelingen zoals voorwerpen oppakken worden pijnlijk. Ze besluit het aan te kijken omdat de vakantie eraan komt. Ze kan daar de rust nemen die ze nodig heeft. In de vakantie krijgt ze juist nog meer last. Ze kan nauwelijks haar elleboog meer strekken. s ’Nachts wordt ze wakker van de pijn en moet ze regelmatig haar arm anders neerleggen…

U herkent zich wellicht in het verhaal van Betty. Er komt een moment dat Betty zich meldt in de praktijk voor een intake en onderzoek. Na het lichamelijk onderzoek, sluiten we andere aandoeningen uit via een echografisch onderzoek. En er wordt een ontsteking van de gemeenschappelijke strekpezen aan de buitenkant van haar elleboog bevestigd. Na de bespreking (van de mogelijke oorzaken zoals de werkbelasting) wordt een behandeling voorgesteld. In de praktijk zijn veel ‘hulpmiddelen’ aanwezig die het herstel van de strekpezen aanzetten. Daarnaast wordt er ook handmatig aan de arm gewerkt. Een oefenschema op maat om de strekpezen naast fit te krijgen, ook fit te houden, wordt met Betty doorgenomen.

Het is alweer een aantal maanden geleden dat Betty op de praktijk was. Pas kwam ik haar tegen in de supermarkt en vertelde ze lachend dat het heel goed met haar ‘tennisarm’ gaat. Mooi hè?