Title Image

Sta jij weleens stil? Echt stil?

Sta jij weleens stil? Echt stil?

“Waar is de wijsheid die we zijn kwijtgeraakt in de kennis? Waar is de kennis die we zijn kwijtgeraakt in de informatie?” -T.S. Elliot. Steeds vaker zit ik tegenover patiënten die aangeven hun eigen lijf niet meer te (her)kennen. Blessures die maar niet overgaan, klachten die steeds terugkeren of frustratie die gepaard met het niet weten waar de klacht vandaan komt. Huisarts bezoeken, medicatie, Google….maar ze komen er niet uit.In een wereld en maatschappij waarin we momenteel overspoeld worden door informatie, standpunten en meningen lijken we de informatie die ons eigen lijf ons geeft soms te missen.
Of, we horen ons lijf luid en duidelijk maar geven er geen gehoor aan.
Of, we hebben eigenlijk geen idee wat we allemaal horen of voelen.
Bij een overmaat aan prikkels moeten we gaan filteren. Om te kunnen filteren moeten we goed gaan luisteren en om goed te kunnen luisteren moeten we dus stil zijn en even stil gaan staan.
En nee, dan bedoel ik niet in de rij bij de albert heijn omdat degene voor je in alle drukte en haast zijn of haar bonuskaart niet kan vinden.
Sta jij weleens stil? Echt stil?
Want als er geen afleiding meer is van de drukte om je heen, kan het erg confronterend zijn met jezelf, alleen
Bedenk eens wat jij nodig hebt. Voor herstel, voor rust en preventie van klachten; en wat kunnen wij daarin voor je betekenen?

Daphne van der Ham, fysiotherapeut bij Jordens Fysio Medisch Centrum.