Title Image

Sportverzorging

Sportverzorging

Column van Sjaco Jordens in het Kontakt van 20-10-2015

Zomaar op een zaterdagmiddag op het Sportcomplex aan de Tiendweg. Een Dilettant speelster wordt op een brancard van het veld gedragen en binnen gebracht in onze behandelruimte. Een ‘verdraaide’ knie. Meteen ijs erop om te koelen en voorzichtig bekijken hoe groot de schade is. In eerste instantie is duidelijk dat de ’banden’ zijn verrekt. Wat de verdere schade nog zal zijn in het kniegewricht moet nog blijken. Met krukken (nog even opgehaald van de praktijk) verlaat ze het sportcomplex. Een jongen valt op zijn gezicht en laat checken of zijn neus gebroken is.

Op het zelfde moment zit er een Dilettant speelster met haar enkel in het ijs nadat de met een blok zetten tegen de bal door haar enkel is gegaan. Veel blessureleed. Is dit toeval of niet? Diverse onderzoeken uitgevoerd door diverse instanties zoals de KNVB en de FIFA laten zien dat er geen toename is te zien van het aantal blessures door kunstgras. Maar ze testen dus bij fitte mensen. Op amateurniveau is de lichamelijke fitheid van sporters op een lager niveau. Dus zijn er redenen om te denken dat het geen toeval is.

Een balspel verloopt op kunstgras anders dan op echt gras. Dankzij de harde ondergrond stuitert de bal anders. Hij gaat sneller rond en blijft langer in het spel. Dat vraagt om een technischer spel en een inspanning die vergelijkbaar is met 11 minuten extra speeltijd. Een getraind team ondervangt dit door de bal meer te laten circuleren. Een niet getraind team zal veel meer moeten lopen om het spel bij te houden. Kunstgras is een stuk stijver en geeft bij abrupt wenden, keren en stoppen minder mee dan natuurlijk gras want de voet staat vaster in de grond. Allemaal risico’s waardoor de kans op kwetsuren aan pezen, bindweefselbanden, enkels en hamstrings groter is. Het team van Jordens Fysio zorgt voor een goede sportbegeleiding, coördinatie training en adviezen ter voorkomen van deze blessures. We zorgen ervoor dat het in de regel gelukkig wel meevalt. En mocht het dan uiteindelijk toch niet helemaal lekker gaan, staan we de gehele week voor je klaar om te helpen met je herstel of te helpen met het verbeteren van je sportprestatie. En dat is toch wel weer mooi he?!

Meer weten over sportbegeleiding, sportverzorging en blessurebehandeling? Mail je vraag naar info@jordensfysio.nl