Title Image

Specialist

Specialist

De fysiotherapeut is de specialist van het bewegingsapparaat. Dat betekent dat wanneer u klachten heeft aan bijvoorbeeld spieren, gewrichten, armen, rug en nek u terecht kan bij de fysiotherapeut. Inmiddels zijn er een aantal fysiotherapeuten die een specialisme hebben ontwikkeld waardoor je dus even uit moet zoeken of je bij ‘de beste’ terecht komt. Zo kwamen het afgelopen seizoen een aantal topsporters richting Krimpen aan de Lek (“ik wist niet eens dat dit dorp bestond!”).

Langdurige blessures en vraagstukken hoe nu verder te behandelen hebben we in ons Fysio Medisch Centrum behandeld en het resultaat mag er zijn! Afgelopen zondag, bij het horen van het laatste fluitsignaal van de voetbalcompetitie, ging er kippenvel over mijn gehele rug: de missie was geslaagd. De spelers waren fit (gebleven) en het doel van de club(s) was behaald!

Het behandelen van topsporters is ook ‘topsport behandelen’. Dat betekent dat één foute beslissing of behandeling grote gevolgen kan hebben in een revalidatietraject. Als fysiotherapeut word ik of een collega dus tot een uiterste uitdaging gedreven.

Die uitdaging ligt ook bij mijnheer Jansen, wel woonachtig in Krimpen aan de Lek (“ik woon al 45 jaar in Krimpen aan de Lek). Mijnheer Jansen, 77 jaar is zeer sportief en actief. Dat laatste wil hij graag ook blijven. Maar zijn lichaam laat hem de laatste maanden in de steek (“zou dat door de Corona komen?”) bij zijn heup en zijn knie.

Laten we zeggen dat het herstelproces niet helemaal naar wens verloopt. Zowel patiënt als therapeut zoeken naar de juiste insteek van de behandeling. Ook in dit geval word je als fysiotherapeut uitgedaagd tot het uiterste. Nu is het zo dat de fysiotherapeutische zorgvergoeding soms te wensen over laat om echt adequaat en efficiënt voorwaarden te creëren voor een herstel. Ook dan komt er een beslismoment: moeten we hierdoor stoppen? Moeten we doorgaan?

Meneer Jansen heeft geluk: ook hij wordt behandeld als topsporter! Drie keer in de week komt hij langs voor behandeling aan zijn heup. Nu vraagt mijnheer Jansen zich af welk addertje er onder het gras zit. Nu, ik kan u vertellen, die is er niet. Wel heeft mijnheer Jansen recht op een goede gezondheid en soms zit de oplossing in een klein hoekje. Niet minder behandelen omdat mijnheer Jansen al 77 jaar is en zijn behandelingen bijna op zijn, maar juist het tegenovergestelde. Mooi hè?!