Title Image

Psycholoog

Psycholoog

November. De avonden worden steeds langer en de donkere dagen voor de kerst komen er al weer spoedig aan. In deze periode van het jaar ziet men vaak een toename van lichamelijke klachten en van psychische klachten. Wanneer problemen of een situatie steeds meer dwars komen te zitten, kan een consult bij een psycholoog uitkomst bieden.
Wellicht ook bij mevrouw de Jong. Mevrouw de Jong stond met haar 79 jaar nog volop in het leven. Wandelen, fietsen, bij mensen op bezoek gaan én het veelvuldig oppassen op haar vijf kleinkinderen vulde haar leven. Totdat een val op haar dijbeen, tijdens een gladde sneeuwachtige dag, een einde maakte aan haar mobiele leven. Een heupoperatie met een pen in haar been met een revalidatie volgde. In die revalidatie herstelde ze aardig maar ze werd niet meer ‘de oude’.
Twee jaar later was ze weer gevallen en had ze een tweede nieuwe heup erbij gekregen.

 

Na de twee operaties is er weinig meer over van haar actieve bestaan. Met haar 83 jaar is haar bewegingsvrijheid afgenomen en is haar sociale kring flink uitgedund.
Veel goede kennissen en vriendinnen zijn inmiddels overleden, en haar broer en zussen wonen ver weg. Oppassen op haar kleinkinderen gaat niet meer, omdat ze het lichamelijk niet aankan.
De volwassen kleinkinderen komen niet langs omdat zij het druk hebben met studie, werk en vriend. Haar enige dochter heeft het ook altijd druk en komt mondjesmaat langs. Duidelijk mag zijn dat mevrouw de Jong haar doel in het leven is kwijtgeraakt. Ze voelde zich alleen, eenzaam en nutteloos. Een flinke depressie ligt op de loer. Medicatie van de huisarts geeft niet het gewenste effect. De medicatie geeft meer bijwerkingen dan een bedoelde werking.
Met mevrouw de Jong gaat het niet goed.

 

Onder enige druk (‘ik ben toch niet gek!’) is ze naar de psycholoog doorverwezen.
Gesprekken met een cognitieve gedragstherapeut, ofwel de psycholoog, kunnen een uitkomst bieden. Samen wordt er met haar gekeken, hoe zij zichzelf uit haar isolement kan halen. Bijvoorbeeld door oude overtuigingen die niet terecht zijn om te buigen. (‘Wie zit er nu nog op mij te wachten’).
Hoewel de huisarts vaak zijn voorkeur uitspreekt bij welke psycholoog je een afspraak dient te maken, mag u nog altijd zelf de keuze maken.
Bernt Hellmann is aanwezig op donderdagochtend in het centrum aanwezig! Mooi hè?!