Title Image

Podoloog

Podoloog

Column van Sjaco Jordens in het Kontakt van 21-04-2015

Remco Visser, Fysiotherapeut en Register Podoloog, heeft een eigen praktijk in Heerjansdam en Barendrecht en is op donderdagmiddag aanwezig in het Jordens Fysio Medisch Centrum. Remco bekijkt of het nodig is om een verbetering in het bewegen via steunzolen te kunnen krijgen. Als dat zo is verzorgt Remco zelf de steunzolen en zijn motto is: de steunzolen moeten altijd goed zitten! En daar is Cor maar al te blij mee!

Cor die bekend staat om zijn grote grijze snor werd jaren geleden voor zijn werk naar Oost-Europa uitgezonden. In die tijd heette Oost Europa nog echt het ‘IJzeren Gordijn’. De mensen leefden daar in schaarste en armoede. Cor moest in Albanië aan de slag. Tijdens zijn werkzaamheden verstapte Cor zich en brak daarbij zijn scheenbeen. Zijn voet/enkel stond de andere kant op. Een forse breuk! Volgens een goede Albanese gewoonte werd het geforceerde onderbeen met vakkundige handen door een dokter rechtgezet, rechtgetrokken, recht gekneed. Alles werd op gevoel door de dokter gedaan. Er werd geen röntgenfoto gemaakt. Eenmaal in Nederland werd Cor bekeken door de orthopeed en die liet het erbij want het zat allemaal ‘goed op z’n plek’. Na de gipsperiode begon echt het revalideren. Het been, wat inmiddels flink aan het vervellen was, was twee keer zo dik als zijn goede been. Beweging van de enkel was niet mogelijk. Het revalideren heeft een behoorlijke tijd geduurd. Uiteindelijk was Cor in staat om naast de therapie ook begeleid te gaan sporten. Langzaam aan kon hij zijn werkzaamheden weer hervatten. Toen Cor eenmaal ‘klachtenvrij’ was, viel het Cor op dat zijn looppatroon toch was veranderd. De enkel werd met de tijd weer stijf en dik. Na een behandeling ging het dan een tijd weer beter. Om uit die vicieuze cirkel te komen werd Remco geraadpleegd om eens te kijken of hij met zijn steunzolen uitkomst kon bieden.

Cor kwam bij Remco. De stand van de gewrichten werd bekeken. Het looppatroon werd geanalyseerd en er werd een voetscan gemaakt. Remco maakte voor Cor de steunzolen.

De stand van de voet is door de zooltjes zodanig verbeterd dat de voet beter afwikkelt. De enkel wordt niet meer dik en stijf. Inmiddels is Cor met pensioen en kan in zijn vrije tijd zonder rem lange afstanden wandelen (en de boodschapjes doen). Mooi he?!