Title Image

Podologie als therapie

Podologie als therapie

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 28-02-2017

Loopt bij u alles naar wens? Soms loopt het letterlijk even niet lekker. Dat was ook een paar jaar geleden bij mij zo.
In één dag was het gebeurd, de nieuwe schoenen waarop ik die dag werkte, zorgden voor flinke schade in mijn beide voetzolen. Door het staan, werd mijn voet als het ware uitelkaar geduwd. Hoewel ik nieuwe schoenen had aangetrokken, pasten deze dus niet helemaal! Langzaam aan kwam er een stijfheid in mijn kuiten wat uiteindelijk weer doortrok naar mijn hielbeen. Natuurlijk had ik die nieuwe schoenen meteen uit moeten doen! Dan maar op blote voeten verder werken. Maar goed, dat had ik niet gedaan dus.
Ik denk dat mijn voeten die dag een maat groter zijn geworden. De peesplaten onder mijn voeten voelden aan als een uiteen getrokken elastiek die verdroogd is!
De volgende dag waren de pijnlijke gevolgen duidelijk. Op mijn ‘oude’ schoenen kwam de pijn bij het staan snel opzetten. In de avond die erop volgde, kon ik -na even te hebben gezeten- niet meer normaal lopen. Kreupeler dan dit kon gewoon niet! Na een nacht te hebben geslapen duurde het een paar minuten voordat ik rechtop kon staan.
Ik riep de hulp in van Remco Visser, podoloog én fysiotherapeut. Hij bekeek deskundig mijn voeten en maakte een paar steunzolen voor mij. Ik kreeg ze en deed de steunzolen in mijn schoenen. Ik trok mijn schoenen aan, ging staan en wat er toen gebeurde, beschrijf ik als een gevoel alsof ik ging zitten in mijn schoenen. Zo ontspannen! De voetboog werd ondersteund en het herstel kon beginnen! Geweldig! Podologie als therapie! Na enkele maanden waren de klachten verdwenen.

Inmiddels is Remco op donderdagmiddag werkzaam in het Fysio Medisch Centrum. Naast dat hij gespecialiseerd is in de voet, is hij ook fysiotherapeut! Dus vanzelfsprekend een steunzooltje aanmeten doet Remco niet. Regelmatig ziet hij mensen die eigenlijk eerst advies krijgen, voordat er werkelijk aan een zool gedacht wordt. Omdat bijvoorbeeld de stand van de voet door het lichaam zelf nog gecorrigeerd kan worden.

Wilt u meer weten over voetklachten, een hielspoor of peesplaatontsteking van de voetzool? Kom dan gerust eens langs voor meer informatie. Heeft een verwijzing gekregen van de huisarts? Dan kan Remco u natuurlijk ook van dienst zijn.
De kracht van Remco is dat hij verder kijkt dan de voet alleen. Mooi he?!