Title Image

Percutane Needle Elektrolyse (PNE)

Percutane Needle Elektrolyse (PNE)

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 17-07-2018

Als fysiotherapeut krijg je allerlei klachten aan het bewegingsapparaat te behandelen. Peesplaat ontsteking onder de voet (ook wel eens ‘hielspoor’ genoemd) en chronische achillespeesklachten waren altijd een pittige klus om iemand weer ‘op de been’ te krijgen. Tot vanuit Spanje een oplossing werd aangereikt!

Precies een jaar geleden introduceerden we in het Fysio Medisch Centrum deze nieuwe behandelmethode: PNE. Deze methode geeft de mogelijkheid om langdurige klachten van o.a. de pezen weer een herstel in te blazen.

Inmiddels hebben 326 mensen een behandeling gekregen via PNE. De meesten kwamen met de diagnose ‘hielspoor’. Een goede nummer twee was de ‘achillespeesontsteking’.

86% ervaarde in de eerste 6 weken een zeer goede vooruitgang. En zelfs 98% van deze patiënten zijn geheel hersteld. Aangezien de grootste groep van de patiënten al veel behandelingen hadden ondergaan zonder herstel en dat de klachten tussen de 1 en 2 jaar bestonden, is dit een zeer goed resultaat!

Verbazingwekkende resultaten hebben we gezien. Bijvoorbeeld mensen met duimpeesklachten en die op de lijst voor een operatie stonden, zijn door PNE van de klachten af geholpen. Tennisarmklachten: hup PNE, oefeningen en foetsie waren de klachten.

Wat doet PNE nu precies?

Door middel van echo wordt een minuscuul naaldje precies in het aangedane gedeelte van de pees gezet. Dan volgt er een stroompje van 3 seconden, meestal 3 maal en dan vindt er een elektrolyse plaats. Zacht, ontstoken peesweefsel wordt door dit stroompje afgebroken waardoor er weer nieuw peesweefsel gevormd kan worden. Er ontstaat een nieuw herstelproces. De nieuw aangemaakte cellen die in de pees ontstaan worden daarna stapsgewijs belast door het peesweefsel te trainen.

Echografisch onderzoek blijft belangrijk! Want wat opvallend was: het aantal patiënten die zich aanmeldden voor een behandeling met PNE, waarbij de diagnose verkeerd was gesteld. Zo was er een dame die met de verhuizing bij het afstappen van een trapje door haar voet was gezakt. Gevolg: acute pijn en niet meer kunnen lopen. Na 2 jaar behandeling, onderzoeken ziekenhuis, en zooltjes, liep ze mank de behandelkamer in voor PNE. Echografisch onderzoek liet zien dat ze geen peesplaatontsteking had (wat iedereen wel dacht) maar dat een voetspiertje was gescheurd. Het beleid was dus geen PNE, maar wel een tape om de voet te steunen. Na de voet te hebben ingetapet liep deze dame dolgelukkig -zonder pijn- de deur uit. Mooi he?!