Title Image

Percutane Needle Electrolyse of Diepe Shockwave Therapie?

Percutane Needle Electrolyse of Diepe Shockwave Therapie?

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 16-08-2017

Pim kwam met zijn dochter al enkele keren in de praktijk in verband met hoofdpijnklachten. Op het moment dat de behandeling voor zijn dochter werd afgesloten, wendde Pim zich even serieus naar mij toe. Hij begon zijn betoog met: ‘En nu is het mijn beurt… ik heb al meer dan 6 maanden last van mijn schouder. Ik kan mijn arm niet meer normaal opzij tillen. Naar voren gaat nog wel maar naar opzij niet’. We maakten een afspraak. Na de intake was er een vermoeden dat de slijmbeurs en/of de pees op de kop van de bovenarm aangedaan waren. Een echo van de schouder werd gemaakt en een vermoeden werd bevestigd, een peesontsteking van de armheffer.
Nu was er een luxe probleem want inmiddels hebben we in de praktijk diverse moderne middelen ter beschikking om dit efficiënt te behandelen.
We kunnen kiezen uit de oppervlakkige- of diepe shockwave. Waarbij met diepe, ook wel gefocusseerde shockwave een hoge gelokaliseerde energie in de pees wordt gebracht, ook vaak met gebruik van echoapparatuur.
En we hebben de toonaangevende nieuwe therapie ter beschikking: Percutane Needle Electrolyse waarbij heel gelokaliseerd met de naald aangedane weefsel kan worden hersteld.

Ik vroeg aan Pim: ‘zullen we het met de naald behandelen?’ Hij stemde toe want hij wilde zo snel mogelijk van de klachten af! En ging liggen op de tafel. Ik maakte alles gereed en deed de voorbereidingen. Na wat echografische metingen plaatste ik de naald heel precies in de aangedane pees. Pim herkende de pijn die hij altijd had. Nu was er ook meteen de bekende uitstraling. De percutane needle electrolyse kenmerkt zich door in 3 seconden een hoge stroomintensiteit door de naald te laten gaan. Op het echobeeld was de werking van de naald meteen zichtbaar!

Een week later kwam Pim weer. ‘Nou! Je bent een wonderdokter!’. Hij vervolgde: ‘drie dagen was het pet, maar nu doet mijn arm het weer super!’ Ik was blij met het resultaat, maar moest hem wel even waarschuwen dat het herstel van de pees nog enige tijd zou duren. Pim kreeg van mij een oefenschema en Pim, altijd druk en nooit tijd voor iets, wilde graag 2 maanden tijd en dan terugkomen om te kijken met de echo of alles herstellende was. Na twee maanden kwam Pim lachend binnen, hij wist het al. En inderdaad! De pees was zichtbaar herstellende! Mooi he?!