Title Image

Op glad ijs

Op glad ijs

Als u de krant nu in uw handen heeft en u deze column leest, is de dooi ingetreden. In een week van koud weer werd er geen krant bezorgd, reed het openbaar vervoer niet en vielen voor vele kinderen ook weer de lessen uit. Iets wat in vroegere tijden ondenkbaar was, is nu normaal. Het cancelen van diensten. Voor de veiligheid. Voor de veiligheid werd er ook afgeraden om het ijs op te gaan en de weg op te gaan. Voor de veiligheid werd aangeraden op tijd naar binnen te gaan. Voor 21.00 uur. Als je je niet aan één van deze adviezen houdt, begeef je je tegenwoordig op ‘glad ijs’.

Nou is één van de grootste genoegens voor een schaatser: glad ijs! Hard, glad ijs, daar glijdt het ijzer van de schaats het lekkerst over! Dus als een schaatser zich over glad ijs begeeft, is het een gelukkige schaatser! Het is dus maar net hoe je het bekijkt! Dus hopelijk heeft u genoten van het winterweer met de sneeuw, de stralende zon, de winterse tafereeltjes én het gladde ijs.

Een radiologe vertelde dat het de afgelopen dagen extra druk was op de Spoedeisende Hulp en de gipskamer. Opvallend was dat veel mensen die een breuk hadden opgelopen zich niet op glad ijs hadden begeven maar ‘gewoon’ ongelukkig waren uitgegleden op plekken waar men het niet verwacht had zoals in een hal bij de lift. Dus voor uw veiligheid: begeef u niet in de hal van de lift! Neem de trap.

Waar gaat het nu eigenlijk over, deze column? Het punt is: op dit moment regeert de angst. Veel mensen kwamen niet naar de praktijk terwijl de weg zeer goed begaanbaar was. Veel mensen blijven binnen. En dat is nu juist wat ons minder sterk maakt en conditioneel zwak. Ons lichaam en met name het immuunsysteem heeft beweging nodig. Het lichaam functioneert het best met een wandeling in de frisse lucht met het zonnetje aan de blauwe hemel. Het lichaam moet geprikkeld worden en uitgedaagd door sport. Neem elkaar mee naar buiten! De dagen worden weer langer dus geen excuus meer!

Kom eruit en beweeg!  En o ja, voor de veiligheid houden we afstand, maar we laten elkaar niet los.