Title Image

Nekfunctiestoornis

Ligt jouw baby altijd met zijn hoofdje naar dezelfde kant?

HCFS is een functiestoornis in de nekwervelkolom. Baby’s met deze stoornis liggen vaak met het hoofdje naar dezelfde kant, draaien vaak naar één zijde en hebben soms ook een afwijkende of onrustige slaaphouding. Ze worden bijvoorbeeld meerdere keren per nacht huilend wakker. In dit geval kan er sprake zijn van HCFS.

Waarom behandelen?

Baby’s met HCFS hebben vaak een afwijkende motorische ontwikkeling. Ze blijven bijvoorbeeld achter in hun taalontwikkeling of zijn motorisch slap en onhandig. De klachten verdwijnen niet uit zichzelf. De blokkade in de nekwervelkolom kan het hele leven blijven. Uit klinisch onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bij alle volwassenen die voor nek-gerelateerde hoofdpijn een manueeltherapeut bezoeken, in dertig procent van de gevallen nog steeds een functiestoornis in de nekwervelkolom aantoonbaar is die terug te voeren valt op het eerste levensjaar.

Hoe gaat de behandeling?

De manueeltherapeut onderzoekt de wervelkolomfuncties. Wanneer er functiestoornissen zijn in de hoge nekgewrichten en in de lage delen van de wervelkolom en het bekken, dan is manuele therapie gerechtvaardigd. Er worden röntgenfoto’s gemaakt en erna volgt behandeling van de wervelkolom met manuele therapie. Meestal zijn ongeveer zes sessies nodig, eventueel in combinatie met oefentherapie.

Direct een afspraak maken? Bel 0180-398929

Wat is het effect?

Een van de snellere effecten van manuele therapie van de wervelkolom is het feit dat het kind een beter evenwicht krijgt en zich beter beweegt in sport en spel. Het kind zit beter in zijn vel. Hoofdpijn verdwijnt en het huilen stopt of neemt af.

Statistiek 2022