Title Image

NN Marathon van Rotterdam

NN Marathon van Rotterdam

Afgelopen zondag was het weer zover. Wat was er weer zover? Als je zaterdag en vooral zondag in Rotterdam bent geweest dan heb je het gezien, gehoord en beleefd. Rotterdam ademde hardlopen tijdens de 43e editie van de NN Marathon Rotterdam. De Marathon Rotterdam is heel populair vanwege het vlakke parcours en is één van de snelste marathons ter wereld. Zelf heb ik de marathon twee keer gelopen en wat ik heb ervaren is dat wat het echt zo bijzonder maakt! Dat is dat honderdduizenden enthousiaste toeschouwers langs het parcours zorgen voor een waar volksfeest. Ze juichen, klappen en moedigen je aan terwijl ze je soms niet eens kennen. Toeschouwers zwaaien met sjaaltjes en maken muziek om je op te zwepen. Ze zorgen ervoor dat geen andere marathon in Nederland de sfeer van de mooiste marathon van Nederland kan evenaren. Ben je de hardloper dan ga je al lopende weg, of je nu de kwart doet of de hele, langs de kant bekenden zien staan die je misschien jaren niet gezien hebt. Als je toeschouwer bent zie je dat precies van de andere kant: mensen zien die je lang niet hebt gezien. En soms is het zo dat, degene die je wilt zien, je misschien wel hebt gemist. (Als de app het niet goed heeft gedaan)

Dit jaar als toeschouwer heb ik het weer beleefd. Bewondering en respect voor alle deelnemers! Maanden van voorbereiding moest afgelopen zondag allemaal op zijn plek vallen. Van alle deelnemers kwam alles voorbij: jong en oud, geconcentreerd of zwaaiend naar de kant. Licht lopend of mank lopend met een pijntje, soms wandelend. Allemaal voor het ene doel!! Want niets voelt beter dan dat ene moment dat je, na al die meters die je hebt afgelegd, over de finish komt.

En dat zie je en proef je. Het is feest! Iedereen is trots. Op zichzelf of voor de ander. Trots met de medaille op de borst. En met een banaan in de hand. Alle lichamelijke ongenoegen zijn gedempt door gelukshormonen. Nu één of twee dagen later: blaren tussen de tenen, spierpijn en overbelaste pezen.

Rustig aan doen is het advies nu de komende dagen. Maar niet helemaal niets doen hoor: blijven bewegen helpt! Meestal altijd zorgt het lichaam voor een wonderlijke reparatie. Soms niet, dan staan we voor je klaar om een herstel voor je in te zetten. Mooi hè?!