Logo Jordens Fysio Medisch Centrum

Corona Virus

Hierbij volgt een mededeling: 

Het Jordens Fysio Medisch Centrum is gisteren 16 maart gesloten (voorlopig) tot 6 april voor alle reguliere behandelingen in verband met het mogelijke besmettingsgevaar door het Corona Virus.   Deze datum is inmiddels verschoven naar (voorlopig) 28 april.

Met deze maatregel hopen we een verder verspreiding in de Krimpenerwaard af te remmen. 

Het besluit is genomen omdat wij als professioneel team werken aan een goede gezondheid van u als patiënt. En dat betekent voor ons nu dat we geen risico nemen. Ook al staat hygiëne hoog in het vaandel en hebben we de afgelopen tijd meerdere maatregelen genomen om besmetting te voorkomen. 

Er is sprake van een pandemie, wat betekent dat velen van ons besmet kunnen worden. En hoewel dat voor de meesten mensen misschien geen ramp is, kan het voor sommige kwetsbare mensen wel een kwestie van leven of dood zijn.  

Het virus verspreidt zich en valt, zoals iedereen kan zien in de media, niet tegen te houden. Maar vertragen kunnen we het wel! Met deze vertraging zouden we de capaciteit in de ziekenhuizen beter op peil kunnen houden zodat als er hulp nodig is voor iemand, deze ook gegeven kan worden! 

Het is voor ons Centrum een zeer drastische maatregel maar we denken de enige juiste! 

De overheid heeft zich laten zien de afgelopen weken als een zachte heelmeester (en die maken meestal stinkende wonden). 

Heeft u een afspraak staan? Heeft u vragen omtrent onze beslissing? Wilt u meer informatie over deze column? We zijn wel telefonisch en per website en mail gewoon bereikbaar. 

Wilt u weten wat u er zelf aan kan doen om zo goed mogelijke weerstand te krijgen en om deze te behouden in deze aankomende weken? 

Bezoek dan onze website: www.jordensfysio/coronavirus 

Verder wensen we een goede gezondheid toe. En let een beetje op elkaar, hou gepaste afstand en zoals een Italiaanse fysiotherapeute tegen mij zei: Be smart! Ofwel wees slim, neem maatregelen en neem het serieus! 

Tot gauw allemaal!  

Kalk in de pezen

Op het Nationaal Symposium voor Shockwave presenteerde Dr. Jan Louwerens, orthopedisch chirurg, zijn studie over de behandeling van kalk in de pezen met gefocusseerde Shockwave.  

Een veel voorkomende oorzaak van pijn in de schouder, is kalk in één van de pezen. Pezen bestaan normaal gesproken uit collageen bindweefsel, een sterke structuur die goed de krachten die door spieren worden geleverd over kunnen brengen op botten, waardoor je uiteindelijk in staat bent om gewrichten te bewegen. Je moet dus met een spier stevig aan een pees kunnen trekken. Normaal gesproken zijn in een pees geen kalkhoudende structuren aanwezig, omdat kalk juist ontstaat op plaatsen waar druk plaatsvindt. Zo ontstaat kalk bijvoorbeeld bij het belasten van bot bij botaanmaak tijdens het herstel na een botbreuk. Met andere woorden: je verwacht normaal gesproken geen kalk op de plek waar een pees zit!  

Indien er kalk in een pees zit, dan hoeft dit niet direct pijnklachten te geven.  
In een recente studie werd onderzocht wanneer kalk in de schouders klachten geeft.  
In een grote groep patiënten zonder schouderklachten werd in 7,5 % kalk gevonden. In een grote groep patiënten met schouderklachten werd in 42,5% kalk in pezen gevonden. Hieruit blijkt dat bij aanwezigheid van kalk in je schouder er vaak ook pijnklachten aanwezig zijn, maar het is niet altijd zo dat de aanwezigheid van kalk klachten geeft!  

Het is onduidelijk waarom kalk soms wel en soms geen klachten geeft. De verwachting is dat kalk met name problemen geeft als het bewegingen gaat 'blokkeren' in een gewricht. Het zit dusdanig in de weg dat gewrichtsbewegingen niet optimaal plaats kunnen vinden. Uiteraard geeft dit pijnklachten en hinder in dagelijkse bezigheden als liggen op de schouder, reiken, heffen van de arm en aan- en uitkleden. Kalkdepots in pezen van de schouders zijn in veel gevallen goed te behandelen! 

Er zijn verschillende manieren voor. Als de hoeveelheid kalk te groot is wordt er een operatie gedaan om het te verwijderen. Is het kleiner dan wordt het onder echo weggespoeld met een oplossing (=Barbotage). Of er wordt gebruik gemaakt van Gefocusseerde Shockwave. Nu liet het onderzoek zien dat op langere termijn de effecten met Gefocusseerde Shockwave en barbotage gelijk zijn. En omdat de barbotage meer intensief is door de operatie, meer risico’s heeft op een kapselontsteking en hoger kosten met zich meebrengt, is Shockwave een hele goede manier om te behandelen. 

De Gefocusseerde Shockwave hebben we in de praktijk, mooi he?! 

 

 

 

Logo Jordens Fysio

Marijke Staete 6
2931 WB Krimpen a/d Lek
0180-398929

Copyright Jordens Fysio Medisch Centrum - Privacy Policy
Ontwikkeld door Suusdesign