Title Image

Nieuwjaarswens

Nieuwjaarswens

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 21-02-2020

Vuurwerk. Afgelopen weken is over dit onderwerp wederom een flinke discussie ontstaan. Logisch. Een traditie die ontstaan is vanaf ongeveer 1400 is behoorlijk uit de hand gelopen. Begin 1900 waren er 9 miljoen inwoners in Nederland. Het vuurwerk wat er was stelde niet veel voor. Uit het buitenland werd niet illegaal ingeslagen, omdat het er gewoonweg niet was. Als men vuurwerk afstak hield men rekening met elkaar. Politie en brandweer hoefden zeker niet te komen: het was feest nietwaar?! Hoe anders is het nu! 18 miljoen Nederlanders, wonen hutje mutje met elkaar in een klein leefgebied. En alles is omgedraaid. Vuurwerk staat nu voor: overlast, gebrek aan respect voor elkaar, afval en vernielingen.

Op nieuwjaarsdag heb ik een uurtje afval opgruimd naast het huis. Twee afvalzakken vol (niet)afgeschoten vuurwerk van de jeugd. Het was nu geen probleem! We zijn lekker buiten geweest en we hebben een voldaan gevoel eraan over gehouden. (En een bos bloemen gekregen van buurtbewoners). Er rijst nu de vraag of vuurwerk verboden moet worden? Het hoeft niet. Als de gemeente Krimpenerwaard zijn rug recht en een beleid bepaalt. Hoe? Dat is een nieuwjaarwens. De gemeente bepaalt op verscheidene plekken een locatie waar een ‘Aftelmoment festijn’ wordt gehouden. Deze worden mede georganiseerd door leden van een plaatselijke vuurwerkvereniging (“Vuurwerkvereniging de vrolijke vuurpijl”). Leden zijn al een jaar bezig met hoe het vuurwerk eruit zal gaan zien. Ze hebben trips naar China gemaakt om de beste Pijlen uit te kiezen. Degene die van vuurwerk houden zijn lid geworden! Ze verzamelen ook geld in om zoveel mogelijk aan te kunnen schaffen! Er zijn bijeenkomsten waar verenigingen bij elkaar komen. Op Oudjaarsavond zijn op het feestterrein diverse kraampjes en foodtrucks. Er zijn ook artiesten die optreden. De sfeer zit er goed in.

Iedereen komt met elkaar erheen en viert onder een paraplu van vuurwerk een mooi begin van het nieuwe jaar. Particulier wordt er geen vuurwerk meer verkocht. Een knal buiten de georganiseerde vuurwerkshows wordt niet meer getolereerd. Daar zorgen we met zijn allen voor. Wij maken foto’s van degenen die dat wel doen en sturen foto’s op naar de handhavers. Wat een rust zal het geven. Geen vuurwerkincontinentie meer!

Over incontinentie gesproken: op maandag 3 februari 2020 zullen fysiotherapeut Margit en gynaecoloog Ginny bespreken wat nou eigenlijk urine-incontinentie inhoudt bij vrouwen, hoe het ontstaat en vooral ook wat je eraan kan doen. De adviezen zullen uiteenlopen van lifestyle tot bekkenfysiotherapie of simpelweg het plaatsen van een incontinentiebandje, waardoor je soms levenslang van je klachten af kan zijn.

Margit is fysiotherapeut bij Jordens Fysio Medisch Centrum en gespecialiseerd in bekkenbodemtherapie. Ginny Chamorro is gynaecoloog met als specialisatie de bekkenbodem. Zij werkt in Acibadem International Medical Center in Amsterdam. Zij draait op maandag bij ons een gynaecologie lifestyle spreekuur. Hier bespreekt zij de hormonale verstoringen bij vrouwen en hoe dit te kunnen aanpakken met veranderingen in voeding, beweging en stressmanagement. Mooi hè?!

Een rustig en gezond 2020 toegewenst!