Title Image

Mevrouw met kruk

Mevrouw met kruk

Soms komt de tekst voor een column je zomaar tegemoet lopen! Het is een bloedhete dag in Zeeland en we slenteren door de straatjes van Middelburg. Er komt een mevrouw tegemoet wandelen met aan de ene arm haar zoon en aan haar andere arm steunt ze op haar elleboogkruk. De mevrouw praat hard tegen haar zoon, dat valt op. Even later zitten we op een bankje bij te komen en komen ze weer voorbij gewandeld. Nu loopt ook haar kleindochter erbij. Dan valt mij ineens op hoe slecht deze mevrouw eigenlijk voorbijloopt. De elleboog kruk is te hoog afgesteld daardoor hangt ze ook naar de kant waar ze haar zoon vastheeft aan zijn arm. Ze loopt met haar knieën ernstig naar binnen. Ook loopt ze op haar binnenkant van haar voeten. Zo erg zelfs dat haar slippers, ja u leest het goed, slippers aan de binnenkant zijn afgesleten. Vanuit de verte zie ik zelfs dat ze met haar hielen op de straat loopt. Eigenlijk doet het zeer aan mijn ogen. Maar het beroep gedeformeerde oog kan het niet laten om het te bekijken en te analyseren.

De vraag dringt zich op wat er nu eigenlijk heeft afgespeeld. Deze mevrouw heeft (pijn)klachten en loopt daarom gesteund kruk en zoon. De zoon loopt ernaast maar realiseert zich niet dat de rondjes die hij loopt met zijn moeder haar meer kwaad dan goed doet. De beide knieën, heupen en zeker ook haar voeten ondergaan tijdens de wandeling een slijtageslag. Hoe zou het met de (fysiotherapeutische) zorg zijn voor deze mevrouw? Ik hoop voor haar dat ze (nog) niet onder behandeling is. Dan kan ik mij er nog iets bij voorstellen dat het er zo uitziet allemaal. Wanneer u als patiënt uit onze praktijk wegloopt met een elleboogkruk dan bent u verzekerd dat alles goed staat ingesteld. Ook krijgt u advies -indien nodig- ten aanzien van oefeningen en schoeisel zodat de voorwaarden zo optimaal mogelijk zijn om te komen tot een beter looppatroon. Daar staan wij voor, want de fysiotherapeut is ook gespecialiseerd in het beoordelen van het looppatroon. Op een goede manier kunnen lopen of mank lopen, dat is een wereld van verschil.

Het beoordelen van het looppatroon kan klachten aan rug en benen een stuk verminderen  of zelfs voorkomen. Loopt alles bij u naar wens?