Title Image

Lymfoedeem, meer dan alleen vocht

Lymfoedeem, meer dan alleen vocht

Lymfoedeem. Klinkt ingewikkeld, hè? Maar laat me je vertellen, dit is een aandoening die het leven van mensen behoorlijk kan beïnvloeden.  Lymfoedeem is meer dan alleen vocht in een arm of been. Het wordt ook wel de ‘onzichtbare last’ genoemd.

Het lymfestelsel is een complex netwerk van kleine riviertjes dat door je lichaam stroomt. Dit systeem is een onzichtbaar werkpaard van je lichaam en heeft de belangrijke taak om overtollig vocht en afvalstoffen af te voeren. Het is als het ware de vuilnisophaaldienst van je lichaam. Wanneer het niet goed functioneert, gaat vocht zich ophopen en gaan ledematen opzwellen. Dit kan ontstaan na een operatie, bestraling, of zelfs als gevolg van aangeboren afwijkingen. Maar deze aandoening gaat verder dan alleen fysieke symptomen.

Stel je voor dat je elke dag wakker wordt met het gevoel dat je armen of benen zijn veranderd in loodzware ballonnen. Je kleding past niet meer, en zelfs eenvoudige taken zoals het strikken van je veters worden ineens ontmoedigende uitdagingen. Dit is het leven van iemand met lymfoedeem. Het is een aandoening die niet alleen het lichaam aantast, maar ook de geest. Toch gaat men door met het dagelijks leven, ondanks de uitdagingen die deze aandoening met zich meebrengt. Het dragen van compressiekousen, het volgen van speciale oefeningen, en het ondergaan van lymfedrainage behandelingen. Het is allemaal een deel van hun dagelijkse routine geworden.

De psychologische last van lymfoedeem mag niet worden onderschat. Mensen met deze aandoening dragen niet alleen de fysieke pijn en beperkingen, maar ook de emotionele last van het leven met of na een ziekte. Ze moeten leren omgaan met een lichaam dat hen in de steek lijkt te laten, terwijl de wereld om hen heen vaak onwetend blijft over hun situatie. Vanuit onze praktijk proberen we patiënten zoveel mogelijk te steunen met deze klachten. Van manuele lymfedrainage tot compressietherapie en speciale kleding, er zijn manieren om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Irene van Beek en Petra Verkade specialiseren zich nog steeds verder om lymfoedeem beter te begrijpen en te behandelen. Zo maken zij ook gebruik van de Lympha Touch, een medisch vacuüm apparaat die pijnloos het afvoeren van vocht stimuleert door de lymfeklieren te activeren. Ook zullen zij de hulp van andere specialismen inroepen wanneer blijkt dat er meer nodig is voor het welbevinden van de patiënt. Zo wordt de onzichtbare last meer draagbaar.