Title Image

Loopneus

Loopneus

Afgelopen zondag hoorde ik op de radio in het nieuws dat ex-Coronapatiënten na 2 maanden geen antistoffen meer in het bloed hebben én dus opnieuw ziek kunnen worden. De onderzoeken die hiernaar zijn gedaan in China en Duitsland bleken hetzelfde aan te tonen. Meteen komt de vraag opzetten: “is er wel een groepsimmuniteit haalbaar als dit inderdaad het geval blijkt te zijn”?

Voorlopig houden we ons keurig aan de regels om verspreiding te voorkomen. En zoals het ernaar uitziet zullen we dit nog wel een tijdje vol moeten houden. Ook al gaat het in de Krimpenerwaard de goede kant op. Straks bij terugkomst van de vakantie en het begin van de maanden met de ‘R’ erin, ligt een verkoudheid al snel op de loer. En dan is de vraag natuurlijk meteen: “heb ik nu wel óf heb ik nu geen Corona”?. Wie loopt er harder met zijn loopneus om een test te gaan doen?

Heb ik die loopneus van de allergie? Is het onschuldig? Moet ik nu thuisblijven? Kan ik wel naar mijn werk? Bij verschijnselen van neusverkoudheid, loopneus, niezen en zere keel kun je je laten testen en zal je thuis moeten blijven om uit te zieken. De uitslag van zo’n test kan helpen om te besluiten wat te doen. Maar dat het een lastige tijd gaat worden hoe hier mee om te gaan, moge duidelijk zijn.

Belangrijke factor in dit hele verhaal is ‘je weerstand’. Hoe is het gesteld met je immuunsysteem? Als er griep heerst wordt ook niet iedereen ziek. Dus het immuun/afweersysteem moeten we vertroetelen zodat deze ons weer beschermt tegen virussen en infecties.

Belangrijk is bewegen. Zorg voor dagelijkse lichamelijke inspanning van minimaal 30 minuten. Een wandeling is al voldoende. En lijkt heel makkelijk. Toch blijken we veel moeite de hebben om de ‘figuurlijke’ drempel over te gaan om te gaan wandelen.

Voeding is ook belangrijk. Probeer zoveel mogelijk te variëren met bijvoorbeeld groenten. Op de praktijk hebben we afgelopen winter een voeding-challenge gehouden om zoveel mogelijk verschillende planten (200!) te eten in één maand. Daarnaast werden we voorzien van voedingssupplementen vitamine C, D en zink. Het resultaat was verbluffend. Nagenoeg iedereen kwam fit en blij de winter door. Net voor de Coronatijd.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Er staat een team voor u klaar! Mooi he?!