Title Image

Leerlingvervoer

Leerlingvervoer

Deze column gaat over Anna Sophie, het boegbeeld van de praktijk. Iedereen die in de praktijk geweest is, of door de gang heeft gelopen, kent haar foto. Het meisje met Down Syndroom was ten tijde van de foto 2 jaar oud. Nu is zij inmiddels bijna 16 jaar en zit ze op het Voorgezet Speciaal Onderwijs in Hillegersberg Rotterdam.

Het fotoboek, the Upside van Down, waar ook deze foto instaat, is vergezeld met een stukje tekst: ‘Een Downkindje valt als een waterdruppel in een plas water en maakt golfjes om zich heen. Dat betekent dat het ook wat doet met die mensen die in een kring om je heen staan. En ieder reageert op zijn of haar manier. Niet goed en niet fout.

Dat is iets wat je als ouder moet kunnen accepteren.’ Zo heeft ieder zijn mening of een bepaald gedrag naar Anna Sophie, vaak heel fijn, soms heel moeilijk, én moeilijk te accepteren. Zoals het leerling vervoer naar haar school toe door Connexxion. De route naar school bedraagt 18 km en wanneer het een beetje meezit duurt een rit normaal 35 minuten. In het nieuwe schooljaar is dit veranderd. Er is een medewerker geweest die vanachter zijn bureau een planning heeft bedacht voor Anna Sophie. Ze wordt duidelijk als een nummer behandeld, zoals bij veevervoer. Ze wordt als eerste opgehaald om 07.00 uur (6.00 uur opstaan) om daarna 1,5 uur in de bus 7 à 8 kinderen op te halen via Gouda en Zevenhuizen! Ze zit dagelijks 3 uur in de bus. Is laat thuis. Is door dit schema oververmoeid en ligt aan het einde van de week met haar hoofd op tafel in de klas omdat de energie op is. De planning medewerker heeft waarschijnlijk geen kinderen, of stopt zijn/haar kind niet in de bus met dit tijdschema. Deze medewerker kan men niets kwalijk nemen want die handelt namens Connexxion. Wel de Gemeente Krimpenerwaard die elk jaar de aanbesteding doet.

Diverse aanbieders doen een offerte en de Gemeente kiest de goedkoopste. Connexxion was dit jaar ‘de winnaar’! Om het goedkoop te houden wordt dit over de rug van de kinderen gedaan. Goedkope chauffeurs en kind onvriendelijke reisschema’s. Anna Sophie is vast niet de enige in deze situatie! Waarom is er in de Krimpenerwaard (3e grootste gemeente van Nederland) geen VSO en worden kinderen in een bus gepropt?

Het is tijd voor verandering! (ideeën en reacties: info@jordensfysio.nl)