Kromme rug
Column van Sjaco Jordens in het Kontakt van 15-09-2015
Nog niet zo lang geleden stond in het zomernummer van ons vakblad voor Fysiotherapie een artikel met als titel: ‘de gameboyrug in opkomst’. (voor onze fysio- collega’s: haal ‘m maar eens uit het plastic) Daarin staat dat door de grote leefstijlveranderingen door de komst van de spelcomputer en tablets (zoals IPad en smartphone) er bij het opgroeiende kind veel misgaat in de groei. Rugpijn, hoofdpijn en vermoeidheid zijn verschijnselen die veel bij kinderen voorkomen. De oorzaak is het vele zitten. Eerst wordt er tegenwoordig veel gezeten op school , dan wordt er veel gezeten thuis met een tablet in een kromme houding. O ja, en dan ‘zitten’ ze op zwemles. Kijk om u heen en zie hoe volwassenen en kinderen met een gekromde houding naar hun telefoon zitten te kijken. Zitten blijkt een nieuwe volksziekte te worden! (feitje nr 1 voor onze feitenkenners) Waar men voorheen heel secuur was met de zithouding achter een computer is deze wijsheid overboord gegooid met het gebruik van de laptop. (‘Je kunt immers veel van houding wisselen met dat ding op schoot!’). Als de wervelkolom in de groei is en een kind heeft pech dan vergroeit de wervelkolom in een S vorm, ook wel een Scoliose genoemd. Voordat deze zichtbaar is voor het blote oog hebben er al heel wat krachten op de wervels huisgehouden. De spieren hebben inmiddels vaak signalen van pijn en vermoeidheid aangegeven. Kinderen geven het aan, ouders kijken het nog even aan. Totdat er een vergroeiing zichtbaar is.
Elke dinsdagmiddag om 4 uur lopen er in de oefenzaal kinderen en jonge volwassenen die onder begeleiding van de fysiotherapeuten werken aan de spierkracht en houding van hun rug. Zij zitten niet bij de pakken neer! Er worden gewrichtcorrecties uitgevoerd, bewegingen ingestuurd, getapet en hard geoefend! De vergroeiing die zichtbaar is wordt steeds minder. De kinderorthopeed is enthousiast over de vooruitgang die geboekt wordt. De pijn en vermoeidheid neemt af en het zelfvertrouwen neemt toe! Er wordt in enkele gevallen een brace of zelfs een operatie voorkomen!
Daarnaast staat het plezier in het bewegen voorop. Want het natuurlijk ontwikkelen van de houding van kinderen door bewegen heet: spelen. (feitje nr2). Trots kijk ik samen met ouders naar de verrichtingen van de Jordens Fysio Scoliose groep. Trots zijn de kinderen als ze merken dat de oefeningen steeds beter gaan! En dat is dan toch wel weer mooi, he?!