Title Image

Kraken!

Kraken!

Wanneer je op het ijs staat en het ijs gaat kraken moet je oppassen! Soms hoor je het bed eerst goed kraken voordat je erdoorheen zakt. Als je door het bos loopt na een hevige storm en je hoort iets kraken, let dan goed op!

Het woord ‘kraken’, heeft nogal een lading. Want als iets kraakt gaat het kapot. Gelukkig is een dat niet het geval bij het ‘kraken’ van de rug, wanneer je met gewrichtsklachten bij de manueel therapeut terecht komt en er zijn bewegings beperkingen óf beweegstoornissen van de wervels. In de volksmond wordt er dan ‘gekraakt’ omdat er wervels ‘scheefzitten’ die worden ‘rechtgezet’.

Het weer herstellen van de gewrichtsfunctie in de rug en nek gebeurt altijd met een veilige handgreep. Deze technieken zijn zodanig ontwikkeld dat de techniek op zichzelf veilig is. Tijdens de uitvoering wordt het kapsel, wat om het gewricht zit, verkleefd is en daardoor niet meer meegeeft, opgerekt met een snelle impuls. In de reactie is er meteen meer vrijheid omdat het gewricht weer naar een ‘normaal’ is gebracht. De spierspanning neemt af en er ontstaat een oppepper van de doorbloeding.

Wanneer je de gewricht functie herstelt en de stand van de rug corrigeert zich, sta je rechter of beweeg je makkelijker. In bijna alle gevallen heb je dan ook minder pijn bij bewegen. Oké, het heeft voordelen maar waar komt dat woord ‘kraken’ vandaan? Want het krakende geluid betekent niet dat er iets kapotscheurt. Heel erg versimpeld: De ‘knak’ of ‘krak’ ontstaat doordat er door manipulatie, een vacuümverplaatsing binnen het gewricht optreedt. Er wordt kracht uitgeoefend in de geblokkeerde bewegingsrichting. Het knakkende geluid dat je hoort heeft te maken met de luchtdruk in het gewricht en de werking van de gewrichtsvloeistof, die het gewricht soepel houdt.

Denk aan het potje appelmoes wat je niet open krijgt. Wanneer je hard op de achterkant slaat en de appelmoes verplaatst zich binnen het potje naar de deksel toe hoor je ook een knappend geluid. Natuurlijk, wanneer je in de houdgreep ligt, kan het wel even zeer ongemakkelijk aanvoelen. En het horen van het geluid wat vrijkomt kan zeer indrukwekkend zijn. Sommigen patiënten die er baat bij hebben en er positief over zijn kunnen de behandeling  nog steeds eng vinden.  Een behandeling gaat altijd in samenspraak met elkaar, met toestemming en met een duidelijke indicatie. Daarnaast is het altijd onderdeel van een bredere behandeling. Mooi he!?