Title Image

Kerst

Kerst

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 20-12-2016

Harry had vorig jaar na kerst en oud en nieuw zijn kerstboom in pot even in de tuin geparkeerd om hem zo spoedig mogelijk in de tuin te zetten op een mooie plek. De kans dat de kerstboom het zou overleven was klein, maar hij wilde het toch een kans geven.
Nu een jaar verder stond de kerstboom er nog steeds. In de pot. En warempel, de kerstboom zag er nog goed uit ook! Het jaar leek wel in een week voorbij te zijn gegaan. Harry kon er zo weer de slingers inhangen! Om te spreken van efficiënt en doelgericht!
Zo had Harry nog een kerstprojectje lopen. Vorig jaar kreeg hij bij de boodschappen een heel klein plantje cadeau: een kerstster. Het plantje deed heel erg zijn best om het Harry naar zijn zin te maken! Het mooiste kerstrood liet het plantje aan Harry zien. Na de kerst hoorde Harry van iedereen: heb jij dat lelijke ding nog steeds staan?! Dat schoot bij Harry in het verkeerde keelgat. Hoezo lelijk?! Harry besloot het plantje goed te verzorgen en niet, zo als veel mensen, het kerstplantje bij het afval te gooien. Nu een jaar later hadden het kerstplantje en Harry elkaar niet in de steek gelaten. Hoewel de rode blaadjes in de zomer hadden losgelaten, stond ie nog fier in de pot. Harry keek om zich heen en realiseerde zich dat aandacht alles mooier maakt. Harry stak een kaars aan. Hij dacht aan het afgelopen jaar. Hij had van veel lieve mensen afscheid moeten nemen. Toevallig betekenden veel van die mensen veel voor Harry. Dat waren heftige maanden geweest. Emotioneel zwaar. Hij zocht uiteindelijk steun in kleine geluksmomentjes die voorbij kwamen. Hoe klein ze ook waren! Harry had ook nog nekklachten gekregen. Hij was eerst naar de fysiotherapeut gegaan, toen naar de manueel therapeut, toen naar de osteopaat en die adviseerde de psycholoog. Hij was nu een jaar verder en hij was niets wijzer geworden! Hij dacht terug aan een collega op zijn werk, die hem vanuit frustratie probeerde te dwarsbomen en zwart te maken. Harry keek naar de kerstboom en kerstster die hij een jaar gekoesterd had. Harry besloot de collega te vergeven. Op dat moment losten de nekklachten als vanzelf op.

Wij wensen iedereen fijne kerstdagen en vooral een gezond en gelukkig 2017.