Title Image

Hooikoorts…tape

Hooikoorts…tape

Tijdens de wintertijd is het meestal snotteren door een verkoudheid. En wanneer in de lente de zon dan eindelijk gaat schijnen, kunnen er wéér zakdoekjes gepakt worden. Want dan volgt het hooikoortsseizoen! Pollen die door de lucht worden verspreid zijn verantwoordelijk voor de druipneus en jeukerige, tranende en opgezette ogen. Bomen, grassen en planten geven die pollen af (ook wel stuifmeel genoemd). Op sommige zonnige dagen zie je een lichte, gele laag ‘stof’ op de auto liggen. Of de straten liggen vol met de witte pluizen.

Nou dan weet je het wel: hooikoortsalarm! De pollen die door de lucht gaan, komen in contact met de luchtwegen. Het lichaam maakt dan van nature antistoffen aan en wanneer deze te heftig zijn is er sprake van een allergie. Hooikoorts valt in het voorjaar het meest op omdat de natuur dan letterlijk uit zijn voegen barst van levenskracht.

Er zijn vele manieren om de allergie te reguleren. Wat het beste past bij de persoon is van vele factoren afhankelijk. Er is medicatie beschikbaar, zoals histamineremmers.

Wil je extra ondersteuning van je medicatie of wil je (nog) geen medicatie, dan kan hooikoorts taping een uitkomst zijn. Een onderzoekje in de praktijk een aantal jaar geleden, naar het effect van hooikoortstape, liet zien dat 80 % van de mensen er baat bij heeft: vermindering van of zelfs geen klachten meer.  Voor sommigen was het verminderen van de medicatie al een enorme vooruitgang.

De vraag is natuurlijk, hoe kan tape op de rug nu hooikoorts verminderen? De hele theorie erachter is nogal ingewikkeld om in een column uit te leggen. Maar heel kort: elk orgaan heeft een reflexzone in het bindweefsel op de rug in relatie met de wervelkolom. Vrouwen herkennen deze zones ‘maandelijks’. Of rugpijn bij blaasontsteking is ook zo’n principe. De longen hebben de reflexzone tussen de schouderbladen. Wanneer tussen de schouderbladen de tape wordt geplakt, worden huidsensoren geprikkeld. De hersenen ontvangen deze signalen en reageren door een spierspanningsverlaging of verbetering van de doorbloeding. Er komt een ‘rust’ in het systeem van de regulatie. Lekker theoretisch allemaal, vindt u niet?

Maar gaat de zon schijnen, komt er een lekker windje bij én gaat het in de neus kriebelen bij het naar buiten gaan? Dan brengen we de theorie in de praktijk en kunnen we via een relatief simpele toepassing van de taping vaak een mooi resultaat bereiken. Mooi hè?!