Title Image

Hoi Koorts

Hoi Koorts

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 17-04-2018

Ha.. hatsjieuwww!! De zon schijnt en daar is de eerste nies weer die veroorzaakt wordt door een vlaag pollen. Net een beetje uitgeniest van de griep, én verheugend op het voorjaar, zal dit mijn neus weer verstoppen. Plus de dikke ogen niet te vergeten. Of jeukend verhemelte. Het kan zelfs zo heftig zijn door het overactieve afweersysteem dat er een koorts ontstaat met opgezette vaten en temperatuurverhoging. Maar ik ben niet alleen. Zo’n 20% van de bevolking heeft er last van, dus wellicht 3200 mensen woonachtig in Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk. Dat veel mensen er last van hebben is goed zichtbaar en merkbaar. Er zijn zat middeltjes te krijgen via de huisarts, specialist tot aan de pillen en spray’ s bij de drogisterijen. Omdat ieder mens uniek is, is ieder mens ook uniek in het allergisch zijn. Voor welke boom of grassoort het lichaam een overdreven afweer ontwikkelt en de neus soms harder loopt dan de persoon zelf, ligt aan zoveel factoren dat een eenduidige oplossing ook soms lastig te vinden is. Het is dan ook gewoon een kwestie van uitproberen wat goed werkt.

Zo nam ik eens een anti allergiepilletje die bij mij (en dat hoeft dus weer niet bij een ander) de bijwerking had dat ik slaperig en slap werd en niet goed meer kon ademen. Wat toch wel paniekerig aanvoelde. Onderweg achter het stuur in de auto naar huis las ik snel de bijsluiter omdat ik dacht dat ik niet goed werd. Dat pilletje heb ik dan ook nooit meer genomen.

Inmiddels zijn er via het Fysio Medisch Centrum ook methoden om de hooikoorts verschijnselen te verminderen. Op dinsdag 24 april 2018 willen we daar graag iets over vertellen.

Tijdens de informatieavond bespreken fysiotherapeuten Wouter Cabaret en Irene Van Beek-Pilon wat “hooikoortstape” precies is en hoe het zou kunnen helpen uw klachten snel te verminderen. Uit 2 pilots, waar het JFMC ook aan heeft meegedaan, blijkt dat 84% van de mensen duidelijke vermindering hebben van de hooikoortsklachten bij gebruik van de tape. Ook wordt uitleg gegeven over het wekelijkse hooikoorts-spreekuur wat wij de gehele zomer organiseren.
Tot slot bespreekt Orthomoleculair Therapeut Ischa Gijzel de mogelijkheden die orthomoleculaire therapie biedt om structureel van uw hooikoortsallergie af te komen of duidelijk te verbeteren.

Zo kan “hoi-koorts” dan ineens “dag-koorts” worden. Mooi he?!