Title Image

Hielspoor

Hielspoor

Nu de zon zich een beetje laat zien deze maand, worden de slippers weer eens uit de kast gehaald. Met slippers aan krijg je nog meer een zomers gevoel. Het liefst lopen we maanden met slippers aan en maken we er ongemerkt veel lopende kilometers mee. Onze voeten moeten het accepteren. En hoewel de voet haar ongemak laat zien met eelt en af en toe kloofjes op de hiel, luisteren we niet altijd naar de signalen. Dat gebeurt wel als de voet een zeurende pijn onder de hiel aangeeft. Soms is er pijn en soms lijkt het weer weg te gaan. In de ‘lopende maanden’ op de slippers nemen de klachten steeds meer toe totdat je bij het gaan staan, óf bij opstaan uit bed, ineens niet meer zo snel wegloopt. Kenmerkend is dat de eerste paar stappen dan pijnlijk zijn maar dat je met het doen van meer stappen weer soepel wordt.

Eigenlijk is dit een column voor de maand september. In september krijgen we op de praktijk veel aanmeldingen van hielklachten. Eén van de veelvoorkomende oorzaken is het dragen van zomerschoeisel. Vaak wordt er ook op internet gezocht naar wat het zou kunnen zijn en op één staat dan hielspoor. Hielspoor is een verwijzing naar een kleine spoor van botgroei aan de hiel waar de peesplaat van de voet vast zit. In 99% van de gevallen van hielpijn is de peesplaat, die de voetboog omhoog houdt, geïrriteerd. Je leest dat de irritatie komt door lang staan, hardlopen, overgewicht, te korte kuitspieren of korte achillespezen. Er staat dan veel spanning op de peesplaat onder de voet. Advies is om de belasting van staan te doseren en makkelijk, steunend schoeisel te dragen. Het advies is om dit 3 maanden uit te proberen. De klachten gaan vanzelf weer over en kunnen van een paar maanden tot één jaar duren. Voorkomen is beter dan genezen. Voel je je hielen de aankomende maanden steeds meer pijnlijk worden, zorg dan voor voldoende steun. Door een goede schoen te dragen met eventueel een steunzool. Wie weet blijft het lopen op slippers dan nog wel gezellig.

Voor degene die deze klachten herkent en merkt dat er geen verbetering optreedt, staan we (op goede schoenen) voor je klaar. Diagnostiek is belangrijk. En waarom herstel je niet? Dat kijken we voor je na. We kunnen een herstelbehandeling starten en schakelen- indien nodig- de podoloog in. Mooi hè?!