Title Image

Hielpijn

Hielpijn

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 16-10-2018

“Hoeveel soorten hielpijn zijn er, en kun je met een echoapparaat in beeld brengen?” “Ik denk een stuk of zeven…?”, antwoordde ik zachtjes. Het antwoord wat kwam was wel luid en duidelijk: “Meer dan 30 soorten hielpijn zijn er, en je kunt ze bijna allemaal in beeld brengen!”

Afgelopen week was er een Team NL dag van Sonoskills. Sonoskills is een bedrijf die lessen verzorgt in het geven van echografie. In het docententeam, waar ik ook aan deelneem, werd een nieuwe collega geïntroduceerd. Deze collega is gespecialiseerd in ‘voeten’.

Hielpijn. Vaak is er een verdenking van een hielspoor of peesplaatontsteking. Hiervoor wordt medicatie voorgeschreven of naar een fysiotherapeut doorverwezen. De podoloog adviseert een zooltje. Fysiotherapeutisch gezien behandelen we hielpijn met verschillende therapieën, waaronder heel specifiek voor de peesstructuren in de hiel Shockwave Therapie of PNE (Percutane Needle Electrolyse). De resultaten van deze behandelingen zijn over het algemeen zeer goed te noemen.

Toch komen we weleens een hielpijnklacht tegen die met een behandeling niet vooruitgaat.

Onze nieuwe voetencollega, die tevens in de Bergman Clinic werkt als voeten echografist, gaf een presentatie over hielpijn. Er kwam natuurlijk naar voren dat een goede diagnose zorgt voor een goede behandeling en dus een goed resultaat. Een mogelijke diagnose stellen door middel van MRI en Echografie is een vereiste. MRI is hoogdrempelig en kostbaar. Een echografisch onderzoek laten doen is goedkoper, en uitgevoerd door een ervaren “voeten”-echografist zeker van meerwaarde.

Een aantal hielpijnklachten waar je niet meteen aan denkt als fysiotherapeut, werden besproken. En het werd meteen praktisch voorgedaan hoe met echografie deze hielpijnklachten te onderscheiden met betrekking tot de oorzaak. Een erg leerzame ervaring!

Tijdens de hielpijnpresentatie werd mij ook duidelijk met welke patiënte ik een afspraak moest maken om een echografisch onderzoek uit te voeren. Zo gezegd, zo gedaan.

Het (bewegings)onderzoek voor de hielpijnklachten voerde ik uit. Met de bevindingen daaruit kon ik met het Echografisch onderzoek mijn vermoedens bevestigen. De beelden die ik maakte, stuurde ik op naar de ‘voeten collega’. “Mooie beelden!”, kreeg ik als respons. Met het verzoek haar naar hem toe te sturen, zodat hij haar verder in behandeling zal gaan nemen. Een operatieve ingreep zal aan beide voeten noodzakelijk zijn om de hielpijnklachten te verhelpen.

Hoe een inspirerende ontmoeting met deze nieuwe collega leidt tot nieuwe kennis en ervaring én tot een oplossing voor deze patiënte. Mooi hè?!