Title Image

Help! Ik zit ‘vast’!

Help! Ik zit ‘vast’!

Help! Ik zit ‘vast’! Het is één van de meest gehoorde uitspraken bij een fysiotherapeut. Dus wat doet de fysiotherapeut: die maakt het ‘lekker los’. Maar wat is nu eigenlijk dat vastzitten? En wat gebeurt er dan als je weer ‘los’ bent? Lekker ‘los in je vel zitten’ is een positief gegeven. Wanneer iemand vastzit en hierdoor langdurige lichamelijke klachten ervaart, meldt deze zich bij de fysiotherapeut.

Het vastzitten kenmerkt zich vaak door het stijf (en pijnlijk) voelen van het lichaam. Soms is het alleen de (onder)rug of nek, soms zijn het duidelijk de spieren. Maar het kan dus overal zijn: peesplaten, bindweefsel tussen de organen in de buik, middenrif, de huid… Het kan overal zitten omdat in alle structuren bindweefsel aanwezig is. Bindweefsel is rekbaar weefsel dat overal in het menselijk lichaam voorkomt. Dankzij de vezelelementen houdt het alle onderdelen van het lichaam bij elkaar. Naast het geven van steun en het verbinden van organen, heeft bindweefsel meer functies.

Deze functies lopen uiteen van het bieden van bescherming tot het omhullen van de lichaamsdelen, isolatie en transport. Het bindweefsel beschermt de organen en kapselt onder andere zenuwen, bloedvaten en lymfebanen in. Het verbindt de huid met de spieren, hecht spieren aan beenderen (door middel van pezen) en bedekt bloedvaten.

Hoe kan dit mooie rekbare weefsel vast komen te zitten? Stel je bindweefsel voor als een pan spaghetti: mooie lange slierten in water. Wanneer er voldoende water aanwezig is, en het water is warm dan is er genoeg rekbaarheid en glijbaarheid van de spaghetti. Zo ook werkt het met bindweefsel. Op het moment dat je de pan afgiet, gaat de spaghetti kleven en wanneer het dan ook afkoelt plakken ze helemaal aan elkaar. Zo werkt het proces van vastzitten. Bindweefsel raakt uitgedroogd en gaat plakken. Wat zorgt er dan voor dat het bindweefsel verandert van samenstelling? Eén van de meest belangrijke factoren is stress. Maar ook (geestelijke) vermoeidheid, slecht slapen, langdurige en repeterende inspanning spelen een rol bij de belasting. Levensstijl, dus voeding en gewoonten zijn belangrijk voor het zorgen voor goed bindweefsel. De huid verraadt als eerste spanningsvelden door stress, spiertjes in de huid gaan (onbewust) aanspannen. Door het aanspannen ontstaat een verzuurde omgeving die water wegdrukt, het weefsel droogt uit. Zorg na inspanning voor ontspanning dus geen stress, goed slapen, warmte, en goede voeding.

Je komt dan weer lekker los in je vel te zitten. Mooi hè?!