Title Image

Er komt een patiënt bij de fysio 

Er komt een patiënt bij de fysio 

Er komt een patiënt bij de fysiotherapeut. De patiënt heeft een enkelblessure opgelopen nadat hij zijn enkel heeft verzwikt na een misstap.  De enkel ziet er dik en gezwollen uit. Ook wel een beetje blauw. ‘Denkt u dat de enkel gebroken is?’, vraagt de patiënt bezorgd. Aangezien het al een aantal weken geleden is gebeurd en hij al een paar keer geprobeerd heeft om hard te lopen, is die kans niet zo groot. Daarnaast was er een röntgenfoto gemaakt waarop niets bijzonders was gezien. 

Het ging in eerste instantie na het zwikken best wel goed. Al snel is hij gaan wandelen met bergschoenen aan. De pijn en zwelling namen af. Dus het leek aan de betere hand te zijn. Maar toen kwam Corona, ook bij hem (gezond, slank, 70 jaar en fit). Netjes had deze patiënt al prikje één en prikje twee gehaald. Sterker nog, hij was er beide keren zowat naar toegerend! Want er was een belofte gemaakt dat we weer terug mochten naar het oude normaal. En zoals deze patiënt zegt: ‘Ik wil(de) mijn oude vrijheden terug!!’. Helaas mocht het niet zo zijn. De booster zat er net in, toen hij enorm last kreeg van de koude rillingen en een hele zere arm. Zo erg zelfs, dat hij er een dag ‘uitgeschakeld’ van is geweest. Toen hij eindelijk de klap van de booster had overleefd kwam de Corona infectie en de infectie deed netjes zijn werk. De patiënt kreeg het zwaar te verduren, zodat er even niet gelopen kon worden. Het leek wel of die prikken helemaal voor niets waren geweest. Eén ding wist hij zeker, dit was zijn laatste prik. En de vierde en vijfde prik die gepland zou staan, gaat hij zeker niet meer nemen. Gelukkig stond er een wintervakantie naar Curaçao gepland en met een negatieve Coronatest op zak is hij met zijn vrouw het vliegtuig ingesprongen.  

Nu was de patiënt terug in Nederland bij de fysiotherapeut omdat de enkel dik was en warm na inspanning. De enkel werd uitvoerig onderzocht. Alles rond het enkelgewricht (kapsel en banden) leek in orde. Ook alle bewegingen waren goed mogelijk maar er zat een kleine beperking. Deze werd losgetrokken door de manueel therapeut. Daar was wel een duidelijke indicatie, wel een duidelijke behandeling en direct wel een duidelijk effect. Zijn oude vrijheid van bewegen van zijn enkel was terug… (wordt vervolgd).