Title Image

Er komt een patiënt bij de fysio (deel 2)

Er komt een patiënt bij de fysio (deel 2)

De vorige column ging over de patiënt met zijn enkelklacht. Hij kwam voor hulp bij de fysiotherapeut omdat de enkel dik en warm was na inspanning. De enkel werd uitvoerig onderzocht. Het kapsel en de banden van het enkelgewricht waren in orde, want deze werden voor de zekerheid nog gecheckt door middel van een echografie onderzoek.

Ook alle bewegingen waren goed mogelijk maar er zat een kleine beperking. Deze werd deskundig losgetrokken door de manueel therapeut. Er was een duidelijke indicatie, behandeling en direct een duidelijk effect. Zijn oude vrijheid van bewegen van zijn enkel was weer terug en kon zonder klachten weer verder. Zijn vrijheid van bewegen was op dat moment nog niet terug. In een sportschool sporten om aan zijn kracht te werken was maanden niet of beperkt mogelijk omdat de sportscholen dicht waren. Buiten hardlooptraining doen kon gelukkig al die tijd wel. Hij traint voor de marathon van Rotterdam én New York. Tijdens zijn loopjes dacht hij over het sluitingsbeleid.  Hoe onlogisch is het toch allemaal (geweest). Hij kreeg al lopend ideeën. Gezondheid stimuleren door bewegen juist in een tijd van stress en onzekerheid zou op nummer één moeten staan! Sportscholen en alle iniatieven om mensen te laten bewegen zou gesubsidieerd moeten worden. Gezond voedsel om goed aan je vitamines te komen, zoals groenten en fruit, zou met flinke korting in winkel aangeboden moeten worden. De persconferenties zouden moeten gaan over afweer verhogende maatregelen. Een digitale code op je telefoon zou gebruikt kunnen worden om je BMI in de gaten te houden. Bij de GGD kom je langs om je te laten wegen.

Er zou alles gedaan moeten worden om de stress te verminderen. Het blijkt dat 80% van langdurig geblesseerde sporters in de maanden voorafgaand aan hun blessure een big life event heeft meegemaakt zoals geboorte van een kind, een sterfgeval of een scheiding.

Inmiddels mag de stress van de afgelopen twee jaar op de lijst van big life events komen te staan. Dus alles in de maatschappij openhouden met overheidssteun in de vorm van belastingverlaging, om de spanning van de ondernemers laag te houden. Maar de blessuregolf is er. En er zijn ook veel mensen geestelijk en lichamelijk uitgeput. Dagelijks helpt de fysio mensen met klachten weer ‘op de been’. Onze hardloper is inmiddels blessurevrij. Hij loopt rond en hoopt dat het gedoe -om dit inmiddels griepje- snel voorbij is!