Title Image

Eigen – Wijs – Yoga

Eigen – Wijs – Yoga

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 19-03-2019

Frank kwam regelmatig voor een behandeling van zijn rug. Als hij langskwam zag hij er picobello uit! Strak in het pak, leren schoenen en een vierkante attachékoffer. Zo strak als hij in het pak gekleed was, zo strak zat hij ook in zijn vel: van de spanning wel te verstaan. Zijn werk als accountant met zware verantwoordelijkheden eisten zijn tol. De spanning was inmiddels zo hoogopgelopen dat het lachen hem inmiddels was vergaan. Als hij wel lachte om een grap -tijdens de behandeling- verkrampte zijn gezicht. Het lachen niet meer gewend. Meestal waren het kortdurende behandelsessies, want eenmaal een beetje los en pijnvrij had Frank geen tijd meer om langs te komen. Zo ging het. Frank en vrij bewoog hij zich met spanning en stress door het leven.

Wat ik niet wist, was dat Frank ook wel door had dat zijn wijze van leven hem geen geluk zou brengen. Stress en spanning zijn namelijk dé grote slopers van het lichaam.

Dus toen Frank de 50 jaar was gepasseerd was er een knop omgegaan. Hij ging beter op zijn gezondheid letten en hij volgde wekelijks yogales. Wat hoorde ik daar?! Yogales?! Frank, ..de no-nonsens man.., strak in pak, alles vierkant en met een liniaal, lag daar in een zaal (tussen allemaal vrouwen) te ontspannen?! Hoe was dat mogelijk?! Frank legde uit dat hij in eerste instantie had verwacht dat hij erg moest wennen, aangezien Yoga voor hem nogal een zweverig imago had. Maar inmiddels was het voor Frank zijn rustpunt in de week. Én.. de yoga-avond in de week was heilig geworden. Daar mocht niets tussen komen! Frank merkte dat hij in de les, tijd maakte om rust te vinden in alle hectiek van het dagelijks leven. Hij kreeg oefeningen aangereikt in de les om eigen balans en rust te vinden. Ook moest hij lichamelijk flink aan de slag om zijn onderhoudsachterstand in te halen. De strakke stijve spieren werden soepeler. Wat Frank ook merkte dat zijn energie en kracht hierdoor terugkwamen. Ik was verbaasd! Wat een mooie verandering! “Iets waar jíj tegenwoordig ook baat bij zou hebben”, grapte Frank tegen mij. (En dat klopt). Nieuwsgierig geworden wat Yoga voor je zou kunnen betekenen? En wil je een keer proefdraaien? Aanmelden kan via de balie.

Op maandagavond is er bij Jordens de mogelijkheid om Yogalessen te volgen bij Toiny von Fischer Weikersthal. Mooi he?!