Title Image

Eerste blessuregolf

Eerste blessuregolf

De eerste blessuregolf komt eraan! Dat is een voorspelling van enkele fysiotherapeuten uit Gelderland (bron: Dagblad De Gelderlander). Zou deze voorspelling zomaar waarheid kunnen worden? Het lijkt er wel op. Als je kijkt op topsportniveau, de eerste maanden na het hervatten van de voetbalcompetitie had ieder team te maken met veel spier- en peesblessures.

In de voorbereiding van Oranje op dit Europees Kampioenschap viel één speler uit met een blessure: Donny van de Beek. Hij heeft weinig speelminuten gehad bij zijn club in Engeland. De hoge intensiteit van de trainingen waren te veel voor zijn lichaam. Een andere speler, Frenkie de Jong, die in Spanje de meeste speelminuten heeft gemaakt, doet alles fluitend mee.

Mijn neefje speelt tennis. Nu hij weer mag trainen en spelen slaat hij regelmatig een balletje mis. Na zijn groeispurt in Coronatijd is hij ‘vervreemd’ van zijn lichaam. Dit is een voorbeeld van de opgroeiende jeugd die volop in hun motorische ontwikkeling zit. Gymlessen gingen niet door, trainingen zijn een tijd niet doorgegaan. En zij speelden veel minder of geen wedstrijden. Nu alles weer begint moeten ze met een ander lichaam weer sporten. Dit geeft een vergrote kans op blessures.

En dan heb ik het natuurlijk nog niet eens over de ‘oudjes’, onder ons gezegd. De groep van het wandelen, wat fietsen en ons druk maken om de Covid-crisis. Ongemerkt is de conditie in een glijdende schaal naar beneden gegaan. Zie ons maar als een auto die te lang stil heeft gestaan. De bandenspanning neemt langzaam af en de band wordt lange tijd op dezelfde plek platgedrukt door het gewicht van de auto. Eénmaal weer rijdend heeft de auto ‘vierkante’ banden en is er risico op een klapband. Zo werkt het ook met ons lichaam.

Straks in het nieuwe seizoen gaan we vrolijk de wei in, huppelend van vreugde! De eerste sprint, het eerste schot, het eerste duel…De pezen en de spieren zullen hun best doen dit goed uit te voeren, als ze door u goed zijn onderhouden. Veel mensen schatten hun conditie hoger in dan die in werkelijkheid is.

Heeft u uw spieren en pezen goed voorbereid op wat komen gaat de komende maanden? Ik zou zeggen: begin NU met je voor te bereiden! Dan hoeven wij je niet op te lappen in oktober. Dat zou mooi zijn, hè?!