Title Image

Een nieuwe knie

Een nieuwe knie

Els is een energieke vrouw. Ze heeft heel haar leven hard gewerkt. Wanneer ze met pensioen gaat, neemt zij haar grote hobby weer in de armen: lange wandelingen maken met haar partner en de hond. Helaas, het leven loopt niet altijd zoals je het voor ogen hebt. Er zijn nog veel plannen maar haar partner wordt ziek en 3 jaar staan in het teken van ziekenhuisbezoeken en mantelzorg. Uiteindelijk overlijdt haar partner en blijft ze alleen achter.

Hoewel ze haar leven weer actief wil oppakken, hebben vooral de laatste jaren hun tol geëist. Vooral op haar knieën. Haar motto: ‘rust roest’, nam ze altijd ter harte maar het lopen wordt steeds lastiger en het rondje met de hond wordt steeds korter. Opstaan uit bed of na een tijdje zitten, is verschrikkelijk met de pijn die erbij gepaard gaat. De meest eenvoudige taken worden een uitdaging. Ze bezoekt de orthopeed en die bevestigt haar vermoedens: artrose heeft haar linkerknie aangetast! ‘Slijtage’ noemen we dat in de volksmond.

Een nieuwe knie, totale knieprothese, wordt aangeraden om haar van de pijn af te brengen. Els ziet er als een berg tegenop. Terwijl ze juist heel erg van bergen houdt. Ze is eerst heel terughoudend en wil het liefst afzeggen. De chirurg verzekert haar dat ze weer zonder pijn kan lopen. Fysiotherapie is haar dagelijkse metgezel. Voor de operatiedag houdt ze haar conditie zo goed mogelijk op peil. Op de dag van de operatie is ze bloednerveus en wil ze het liefst wegrennen. Maar dát gaat ook natuurlijk niet!

Na de operatie moet ze een nachtje blijven. Met een goed begeleid medicatie- en revalidatieplan komt ze thuis. Vol goede moed begint ze met haar eerste oefeningen en moet ze met twee krukken lopen. Fysiotherapie aan huis wordt verzorgd en uiteindelijk gaat ze letterlijk weer stap voor stap vooruit. Fysiotherapie aan huis is ook coachen, de fases van revalidatie doorlopen, oefeningen doornemen, het looppatroon corrigeren, het herstel controleren en het belangrijkste: de hoogte van de krukken goed instellen. Eenmaal op de praktijk wordt de spierkracht en stabiliteit vergroot.

Wilt u hier meer over weten? Bel gerust naar de receptie.

Het is belangrijk om voor en na een knieoperatie goede tips te krijgen om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. De aankomende maanden zal Els hard werken zodat ze uiteindelijk weer zonder pijn en beperkingen kan bewegen. Mooi hè?!