Title Image

Echografie voor spieren en gewrichten

Echografie voor spieren en gewrichten

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 18-11-2015

In de kamer is het donker. Het echoapparaat staat aan en het licht van het scherm schijnt fel. De gel wordt gepakt.. ‘Even kijken of het een jongen of een meisje is?!’ roept de patiënt. Dat het maken van een echo wordt toegepast tijdens een zwangerschap weet iedereen, maar dat het ook toegepast kan worden bij klachten aan spieren, pezen, slijmbeurzen en gewrichten is minder bekend.
Isabel had last van een slijmbeursontsteking in haar schouder. Twee injecties had zij inmiddels gehad maar de klachten waren niet opgelost. Een echo van de schouder liet zien dat er geen slijmbeurs was ontstoken. De klachten kwamen niet van de slijmbeurs maar van een peesaandoening.

Peter kwam terug van de reumatoloog met de mededeling dat de schouderklacht niet het gevolg kon zijn van een spierreuma. Dat klopte. Echografie liet zien dat er wel een flinke slijmbeursontsteking in de schouder zat met een inklemming van een pees. Eenmaal bij de orthopeed werd dit bevestigd door een MRI-scan. Na een operatie die volgde, waren de klachten verdwenen.
Niek had last gekregen van een spierblessure met het voetballen. Hij wilde graag in het weekend speelklaar zijn. Een echografie liet zien dat het net wél kon. Dus Niek speelde met een bandage om zijn bovenbeen.

De fysiotherapeut doet nauwkeurig een lichamelijk onderzoek en wordt ook soms verrast door de uitkomst van een echografie. Niet zelden verandert dan een behandeling door de verkregen nieuwe inzichten. In de praktijk hoort men dat een huisarts meer nauwkeurig zijn beleid zou kunnen bepalen wanneer er wel of geen ontstekingsbeeld is aangetoond of dat er te zien is welke structuur er is aangedaan door het maken van een echografie. In principe wordt er in het ziekenhuis natuurlijk dagelijks gebruik van gemaakt om een diagnose te stellen. Sinds enige tijd is deze mogelijkheid dichtbij gekomen.

Tamara Helmond en Sjaco Jordens zijn gespecialiseerd in het maken van echo’s van het houdings- en bewegingsapparaat. Na een opleiding te hebben gedaan en examen te hebben afgelegd, hebben ze inmiddels een jaar ervaring opgedaan. Ze hebben met het maken van een echo al vele ontdekkingen gedaan!

Wilt u als patiënt, als behandelaar of als verwijzer meer informatie over het maken van een echografie, of bekijken welke mogelijkheden er zijn (we komen ook op locatie), neem dan contact op met Tamara Helmond of Sjaco Jordens.