Title Image

Diëtist

Diëtist

Column van Sjaco Jordens in het Kontakt van 17-03-2015

Wanneer u leest diëtist, denkt u waarschijnlijk meteen aan afvallen. En dat is nu net niet het meest favoriete onderwerp om over te lezen, zeker als u weet dat meer dan helft van de mensen in Nederland te dik is. En dat te zwaar zijn gevolgen heeft voor de gezondheid ‘weten’ we allemaal wel. Veel tijdschriften spelen hierop in en hebben altijd wel een dieet die ons zo van het overgewicht afhelpt. Is een diëtist dan niet overbodig? Zitten we nu wel te wachten op een mevrouw die met het boze vingertje gaat wijzen als we die week niets zijn afgevallen? Integendeel! Gelukkig kan ik u meedelen dat de diëtist dat niet doet! Een bezoek aan de diëtist kan juist heel nuttig zijn.

Zo ook bij Ingrid. Ingrid had last van artrose (‘slijtage’) van haar linker heup, en zij was door één van de fysiotherapeuten geadviseerd om eens naar de diëtist te gaan om wat kilo’s kwijt te raken. Wetende dat dát de klachten flink zouden kunnen verminderen. Er is wetenschappelijk bewijs dat overgewicht een belangrijke factor is, bij het ontstaan van artrose van de heup. De diëtist startte dus niet meteen met een dieet om af te vallen, maar vroeg aan Ingrid in kaart te brengen wat zij elke dag in haar mond stopte. Ingrid deed dat heel nauwkeurig en schreef precies waar zij de dag mee startte: 07.30 uur 1 Twix en 0,5 L Cola Light. 08.30 uur 1 Twix en 0,5 L Cola Light. Ingrid had geen idee slecht bezig te zijn want ze nam 1 Twix in plaats van 2 (die tweede nam ze toch later. Ze had ook 2 Twixen kunnen nemen?) En van Cola Light dacht Ingrid niet aan te komen. De diëtist adviseerde om haar ontbijtpatroon te veranderen en gaf aan wat we onder een goed ontbijt verstaan. Ingrid nam dit van harte aan en hierdoor voelde ze zich vitaler. Ze pakte daarom liever de fiets dan de auto om de kinderen naar school te brengen. Detail: door de extra beweging verloor ze wat kilo’s en verdwenen haar heupklachten, dus geen dieet maar advies was de sleutel! Mooi he?!

Linda van Everdingen, diëtist, is werkzaam voor diëtistenpraktijk Health Risk Control, en is op woensdag middag aanwezig in het Jordens Fysio Medisch Centrum.