Title Image

Corona Is Watching You  

Corona Is Watching You  

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 19 mei 2020.

We zijn weer een aantal weken verder in deze Coronatijd. En gelukkig mogen wij, de fysiotherapeuten, weer beginnen. Ook andere contactberoepen zoals kappers, pedicures en acupuncturisten mogen sinds 11 mei weer aan de slag. 

Op het moment dat premier Rutte, tijdens de persconferentie, vertelde dat de contact-beroepen weer aan de slag mochten gaan, werd dit gezien als een bevrijding! Ja, er werd zowaar feest gevierd. Financieel gezien heel logisch. Maar door deze uitspraak is er méér veranderd. Iedereen gaat weer de straat op, met natuurlijk dan ietsje meer afstand van elkaar dan vroeger. 

Het lijkt eigenlijk of de Coronagolf voorbij is. Maar dat is natuurlijk niet zo. Sterker nog, er is in feite niets veranderd aan het Coronavirus als voor de lockdown, half maart. Feit is wel dat door de (succesvolle) maatregelen het aantal besmettingen is afgenomen en ook het aantal IC-bedden zijn verminderd. En dat geeft de maatschappij – letterlijk- meer ruimte. 

Corona is watching youHet virus maakt gebruik van onze grootste behoefte en dus de meest zwakke schakel: sociale omgangWij hebben behoefte aan communiceren en dat doen we door elkaar aan te raken, te praten (vaker mét dan zonder consumptie) en door elkaar vast te pakken. We leven dicht op elkaar en bevinden ons vaak in elkaars sociale ruimte van 75 cm, waardoor we alles met elkaar delen. 

We delen dus ook het Coronavirus met elkaar, als we niet zorgvuldig omgaan met de hygiënemaatregelen en de 1,5- meter afstand van elkaar. Voorzichtigheid en discipline is dus een voorwaarde om elkaar te beschermen. Corona wacht geduldig op een kans. De fysiotherapeut neemt in veel gevallen tijdens het behandelen geen afstand, om zo tot een goed resultaat te komen. Patiënt en therapeut lopen dus allebei een -bewust genomen- risico. 

Dat is de reden dat wij als fysiotherapeut in de praktijk én in de behandeling, strenge maatregelen hebben. Een aantal zijn: U komt alleen naar de praktijk. Bij griep of luchtwegklachten mag u niet binnenkomen. Bij binnenkomst desinfecteren van de handen. We houden 1,5 meter tussen de andere personen. Er is geen wachtkamer dus u dient stipt aanwezig te zijn op de afgesproken behandeltijd. Er zijn 2 ingangen. U neemt een eigen handdoek én een badlaken mee. We schudden geen handen. De therapeut gebruikt persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Zo kunnen we een behandeling geven en proberen we Corona te slim af te zijn. 

Tot gauw!