Title Image

Boem! Gevallen

Boem! Gevallen

Jolig stapte de heer Dobberman, na een gezellig avondje visite, nog even op een stoeprandje om te laten zien hoe goed zijn balans was. Als een goede turner op de evenwichtsbalk balanceerde hij over de stoeprand. Boem! Daar lag hij, ineens plat op de stoep. Als goede turner ‘viel’ hij door de mand. Opstaan lukte nauwelijks en eenmaal in het ziekenhuis bleek de heup gebroken.

Speciaal tegen de gladheid had mevrouw Blankendaal haar dikke spekzoollaarsjes aangedaan. Eenmaal bij het afstappen van haar fiets bleef ze hangen achter de trapper en viel ze met fiets en al op haar zij. Boem! Toevallig lag zij op de stoep voor het gezondheidscentrum. De huisarts zag meteen dat de heup gebroken was.

Arjan was vorig jaar 50 geworden en nu was het tijd om fit te worden! Dus trainen bij een personal trainer! Beetje afgeleid en een hoop aan zijn hoofd maakt hij een misstap bij een simpele sprong. Boem, gevallen! Eenmaal uit balans kwam hij verkeerd neer. De schade ’viel’ niet mee: heup gebroken. Zijn plan om na zijn vijftigste héél fit te worden ‘viel’ in duigen.

Drie voorbeelden van een valpartij, die niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Want het blijkt dat er steeds meer mensen vallen. Niet met de deur in huis en zeker niet met hun neus in de boter.

Fysiotherapeuten in Nederland sturen steeds meer aan op maatwerk voor een patiënt in valpreventieprogramma’s. Uit onderzoek blijkt dat vooral voor ouderen met chronische pijn, en dan vooral vrouwen, meer risico lopen op valpartijen met letsel. Dat concluderen de onderzoekers nadat zij 765 zelfstandig wonende 70-plussers vier jaar lang volgden, terwijl de deelnemende ouderen maandelijks hun pijnscores en valpartijen vastlegden.

Ook blijken mensen na een heup vervangende operatie meer te vallen dan voorheen, vooral na een maand of vijf wanneer de activiteiten toenemen maar de restbeperkingen nog niet helemaal weg zijn.

De lockdowns hebben ook gezorgd dat mensen minder actief zijn geweest. Ongemerkt is de kwaliteit van bewegen, kracht en de conditie achteruitgegaan. Hierdoor raak je sneller uit balans of kun je je val niet meer goed opvangen.

Dat is ook de reden dat mevrouw Dammers nu voor me zit. Ze heeft maanden niet kunnen fietsen. Ze voelt zich onzeker, zeker met op- en afstappen van de fiets. Maar ze gaat eerst in training. We bieden haar ‘op maat valpreventie oefentherapie’ aan.

Dat valt bij mevrouw Dammers in goede aarde. Mooi he?!