Title Image

Blessuretijd

Blessuretijd

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 16-04-2019

Een zaterdagochtend op het voetbalveld. Willem is nog maar net in het veld wanneer hij een sprintje moet trekken. Hij voelt meteen in zijn bovenbeen al iets trekken. Dat komt niet goed uit, want er zijn vandaag geen wisselspelers voorhanden. Op zich gaat het verder wel en de wedstrijd nadert de rust. De ploeg staat 2-0 achter maar het gevoel is, er dat er toch meer in zit vandaag. Een vrije trap in blessuretijd van de eerste helft. Willem is dé specialist vrije trappen nemen dus iedereen heeft de hoop op hem gevestigd. En Willem weet dat als hij deze bal achter de keeper schiet dat iedereen er een enorme boost van krijgt. Willem legt de bal neer en kijkt over ‘de muur’. Hij weet, de bal gaat vandaag gewoon door ‘de muur’, door het rijtje spelers heen die ‘in de weg’ staan. Waarschijnlijk de laatste seconde van de blessuretijd. Willem neemt een aanloop en schiet met volle kracht. De krachtexplosie die vrijkomt explodeert in de bovenbeenspier van Willem, een fractie van een seconde later explodeert de bal in de buikstreek van een speler die in de muur staat. Beide vallen om. Verkrampt van de pijn. Willem weet het al: dit is het einde van het seizoen.

De scheidsrechter fluit af voor de rust, maar voor de verzorgers van beide clubs begint nu echt de blessuretijd.

Willem loopt na de wedstrijd op krukken omdat hij zijn been niet kan belasten. De sportverzorger heeft een drukverband aangelegd en gezegd dat hij een afspraak moet maken bij de fysiotherapeut. In het Fysio Medisch Centrum wordt een onderzoek uitgevoerd waarbij óók met behulp van het maken van een echo iets gezegd wordt over de aard van de blessure.

Willem heeft één van de diepe kniestrekkers gescheurd. Op de echo ziet men een grote vochtverzameling in de spier. Deze wordt opgemeten. Daarna volgt een behandeling door middel van Percutane Needle Electrolyse in de spierbuik onder geleide van echografie. De zwelling neemt in een week spectaculair af! Er wordt ook gebruik gemaakt van een speciaal spierherstelapparaat, veel gebruikt bij de Zuid-Europese voetbalclubs. Het herstel gaat zo voorspoedig dat voorzichtig belasten én een oefenschema gestart mag worden. Dry Needling wordt ook onder begeleiding van echo gegeven. Elke week volgt er een evaluatie en wordt het oefenschema aangepast.

Willem is verbaast over zijn herstel. Wij niet. Mooi he?!