Title Image

Bij kromme rug vaker zware ingreep

Bij kromme rug vaker zware ingreep

Column van Sjaco Jordens in Het Kontakt van 18-09-2018

“Bij kromme rug vaker zware ingreep”

Dit stond met grote letters op de voorpagina van het AD van dinsdag 11 september! En: ”Een ernstige vergroeiing van de rug wordt vaker te laat ontdekt. Daardoor is een zware operatie nog de enige optie, waarschuwen orthopeden. De oorzaak is dat kinderartsen sinds 2015 niet meer op de aandoening, scoliose, screenen, hoewel die steeds vaker voorkomt. De vereniging van Scoliosepatiënten wil dat ouders, huisartsen en gymdocenten alerter zijn bij een kromme rug bij kinderen”. (Bron: AD 11-9-18)
Het is grappig dat oud nieuws ineens dan weer als nieuws in de krant komt te staan.
Een kromme rug, vergroeiing, kan al ontstaan in een paar maanden. De oorzaak van het ontstaan van de scoliose is ook al jaren bekend en steeds meer zichtbaar bij de jongeren: het minder lichamelijk bewegen! Samen buiten spelen bestaat tegenwoordig uit een bankje uitzoeken in het park om samen op de telefoon de social media door te nemen. Pas zag ik een jongen de hond uitlaten. Hij pakte de hond op en ging ook op een bankje zijn telefoon bekijken. Ouders nemen op dat moment aan dat hond en kind samen een lekkere wandeling maken.
Slechte houding is dus meer regelmaat geworden dan uitzondering. Bezuinigingen van overheid om op scholen zwemlessen te schrappen en echte gymleraren te ontslaan hebben ook invloed op de conditie van de kinderen.
Sinds 2004 doe ik al “schoolscreeningen”. Scholen nodigen ons JFMC uit om leerlingen na te kijken. Hierbij screenen we ook de wervelkolom, wanneer blijkt dat kinderen wel erg scheef zitten in de klas. Al heel veel kinderen zijn hierdoor ‘gered’. Ook hier valt op dat er een toename is van scheve rugjes.
Door de ervaringen met deze groep kinderen, kwam de behoefte om een goed fysiotherapeutisch traject te ontwikkelen. Met diverse collega’s hebben we de krachten gebundeld en sinds 2014 draaien we een Scoliose groep. Elke dinsdagmiddag om 4 uur lopen er in de oefenzaal kinderen en jonge volwassenen, die onder begeleiding van de fysiotherapeuten werken aan de spierkracht en houding van hun rug. Er worden gewricht correcties uitgevoerd, bewegingen ingestuurd, getapet en hard geoefend! De kinderorthopeed is enthousiast over de vooruitgang die geboekt wordt. De pijn en vermoeidheid neemt af en het zelfvertrouwen neemt toe! Er wordt in enkele gevallen een brace of zelfs een operatie voorkomen! Mooi he?!