Title Image

Besparing door fysiotherapie

Besparing door fysiotherapie

Fysiotherapie staat onder druk. Heeft u uw aanvullende polis voor 2023 nog eens goed bekeken? In veel aanvullende pakketten zijn fysiotherapeutische behandelingen verlaagd. Of als u dezelfde aantal behandelingen wilt verzekeren dan gaat de premie weer enorm omhoog.

Zorgdeskundige Bas Knopperts van Independer vertelt: “de trends voor 2023: verlaging van het vergoedingspercentage voor ongecontracteerde zorg en het verdwijnen van veel restitutiepolissen (dit zijn polissen waarbij je vrije keuze hebt voor zorg). Knopperts zegt ook dat VGZ het meeste afschaalt. VGZ en alle bijbehorende merken waaronder Univé, Zekur, IZZ bieden in 2023 geen restitutiepolissen meer aan. Conclusie: goed verzekeren voor fysiotherapie wordt steeds moeilijker en duurder.

Het zou kunnen betekenen dat patiënten in 2023 minder de fysiotherapeut gaan bezoeken: dat is ook een besparing van de kosten. Aan de andere kant hebben de meeste verzekeraars de fysiotherapeuten voor 2023 contracten aangeboden onder de kostprijs. Dit is eigenlijk al jaren zo maar na de Corona periode, waar veel praktijken het nauwelijks redden, zijn er nu de stijgende (bedrijfs-) kosten. De zorgverzekeraar heeft de contracten voor een vergoeding iets kunnen verhogen maar het blijft ver onder de maat. Dat heeft gezorgd dat er fysiopraktijken zijn die de contractaanbieding niet hebben geaccepteerd.

Niet meegaan met de inflatie, en een matig tarief voor de fysio door de zorgverzekeraar is ook een bespaarmaatregel. Terwijl de fysio tegelijkertijd aan dezelfde kwaliteitseisen moet voldoen. De zorgkosten moeten beheersbaar blijven. Ook is de aanvullende verzekering niet meer rendabel voor de zorgverzekeraar. Dat zijn redenen die gegeven worden.

Wat men nog altijd vergeet is dat de fysiotherapeut met de zorg die hij levert heel veel besparing van zorgkosten oplevert! Denk aan de belangrijkste, u kunt direct terecht voor uw klacht, zonder een consult bij de huisarts. Veel patiënten zeggen ook liever eerst naar de fysio te gaan om te vragen wat er aan de hand kan zijn. Door de zorg van de fysio worden soms operaties uitgesteld of voorkomen. Fysio behandelingen zorgen voor het langer fit zijn, waardoor er bewogen kan worden. Dat betekent langer thuis kunnen wonen of gewoon je werk kunnen uitvoeren zonder uit te vallen.

Knopperts van Independer vervolgt: “VGZ, CZ, Menzis en Zorg&Zekerheid hebben geen respect voor de zorgverlener en kleden de polissen nog meer uit. DSW, ONVZ en ASR hanteren meer de menselijke maat en hebben meer vertrouwen in zorgmedewerkers. Overstappen in december naar een andere zorgverzekeraar kan het overwegen waard zijn”.

Wat het ook wordt: we wensen u een gezond 2023!