Title Image

Bekkenbodem therapie

Bekkenbodem therapie

Wat is de bekkenbodem? 

De bekkenbodem is een plaatvormige spiergroep, die is opgehangen tussen het schaambeen en staartbeen. De bekkenbodem sluit het bekken aan de onderkant af. Het ondersteunt organen in het kleine bekken. Bij de vrouw zijn dit blaas, plasbuis, schede, baarmoeder en endeldarm. Bij de man zijn dit blaas, prostaat en endeldarm. Zowel vrouwen als mannen kunnen bekkenbodem klachten ervaren. 

Functie en klachten bekkenbodem 

-op z’n plaats houden van de organen in het kleine bekken 

-functie van de sluitspier; controle over uitscheiding van urine en ontlasting 

-zwangerschap en bevalling 

-seksuele functie 

Bij een verstoorde functie van de bekkenbodem kunnen verschillende klachten voorkomen: 

-urine incontinentie :-bij lachen, hoesten, tillen, springen,rennen 

                                 -bij overactieve blaas(frequente aandrang) 

-incontinentie voor ontlasting 

-verzakkings-verschijnselen 

-obstipatie 

-aambeien 

-stuitpijn/ coccygodynie  

-pijn onderbuik/bekkenregio 

-langdurige lage rugklachten 

-seksuele klachten 

-prostaatklachten 

Bekkenbodemtraining kan worden ingezet bij bovengenoemde klachten, maar ook tijdens/na zwangerschap, of na operaties zoals bijvoorbeeld keizersnede, verzakking of prostaat.  

Behandeling bekkenbodemklachten 

Er vindt eerst een intake-gesprek plaats om uw klachten te inventariseren. Om te beoordelen of uw bekkenbodem te zwak of te gespannen is, wordt er geen inwendig onderzoek uitgevoerd, maar wordt er gebruik gemaakt van de Pelvic Trainer. Dit is een uitwendig test-en trainingsinstrument voor de bekkenbodem.(voor meer informatie; zie ‘’Pelvic Trainer’’ op  de website van JFMC). Ook wordt er aandacht besteed aan de wisselwerking tussen de bekkenbodem en functie en gebruik van de lage rug en bekkenregio-en stabiliteit.  

Indien nodig wordt er, naast bekkenbodemtraining, ook geleerd hoe de bekkenbodem te gebruiken in combinatie met een goede romp-stabiliteit. Deze totaal-aanpak zorgt ervoor dat uw klachten aanzienlijk kunnen worden gereduceerd.