Title Image

Artrose

Artrose

Wist u dat iedereen op een bepaald moment artrose heeft? Het is zo dat bij sommigen het heel erg merkbaar is en bij anderen helemaal niet.

Omdat artrose heel lastig kan zijn met bewegen door de pijn en de stijfheid wordt er veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om deze klachten te verminderen. Er zijn inmiddels best wel bewezen effectieve methoden om artrose de baas te blijven. Eén van de belangrijkste uitkomsten om te zorgen dat er geen artrose ontstaat is het lichaamsgewicht. Overgewicht is één van de belangrijkste oorzaken van heup- en knie artrose. Dus ‘op gewicht blijven’ is wel zo handig. Een middel om op gewicht te blijven is bewegen: spierkracht rond gewrichten zoals de heup en bovenbeen /knie zorgt dat gewrichten minder te verduren krijgen en dat is zelfs bij al aanwezig artrose heel effectief. Een mooi voorbeeld was eens Freek. Een pensionado met flinke heupartrose. Lopen ging lastig en na een tijdje zitten liep hij behoorlijk mank. Toch ging Freek zijn passie volgen in Oostenrijk: skiën. Hij zou wel zien hoe het zou gaan… De eerste dagen ging het skiën lastig en was het een pijnlijk verhaal. Toch verbeterde in de loop van de week zijn conditie en spierkracht. Einde van de week waren de pijnklachten verdwenen en kwam Freek jodelend van vreugde van de sneeuwhellingen af! Ook eenmaal thuis had hij er 1,5 week profijt van. Dit is een duidelijk voorbeeld hoe belangrijk trainen is.

In het land van de fysiotherapie wordt er ook gezocht naar middelen om lichaamsprocessen te verbeteren. Voor het behandelen van pezen zijn er middelen zoals shockwave en percutane electrolyse. Voor het behandelen van kraakbeen en gewrichtspijn is er een ander middel: hoogenergetische inductietherapie (HEIT). Door middel van magnetische pulsen worden lichaamscellen herstelt in hun lading van de celwand waardoor ze beter functioneren. Dit heeft tot gevolg dat er minder pijn wordt ervaren. De onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. Maar we houden een slag om de arm. Het werkt niet bij iedereen hetzelfde. Het is van vele factoren afhankelijk.

Inmiddels zijn we bijna één jaar met deze HEIT therapie aan het behandelen en zien we wel het voordeel van deze behandelvorm. Graag willen we nog meer patiënten ermee behandelen om de effecten te meten. Er zijn onderzoeken die het aanbevelen bij botgenezing, kneuzingen en het verlagen van ontstekingsreacties. Wilt u weten of deze therapie geschikt is voor u? Dan zien we u graag!