Title Image

Altijd vrije keuze van fysiotherapeut

Altijd vrije keuze van fysiotherapeut

Sinds 2006 is het mogelijk om direct naar de Fysio te gaan. Je kunt zelf kiezen wanneer en waar je behandeld wilt worden. Dat betekent dat er geen verwijzing van de huisarts meer nodig is om doorgestuurd te worden. Wanneer de huisarts vindt dat er een behandeling van de fysio -en manuele therapeut nodig is, kan hij er voor kiezen om een verwijzing uit te schrijven. Wat de meeste mensen niet weten is dat je dan ook zelf mag beslissen waar je behandeld wilt worden.

Zo ook Pim. Pim was bij de huisarts gekomen met een slepende handblessure door het skiën. Al enige jaren was hij door verschillende mensen behandeld voor deze klacht.  De huisarts had hem een verwijzing gegeven en duidelijk verteld deze verwijzing in de postbus te doen van de fysiopraktijk om daar behandeld te worden. Pim wilde dat niet, maar deed het toch! Omdat de huisarts dat zei…

Dus daar zat Pim in de wachtkamer bij een andere fysiotherapiepraktijk. Wachtend op zijn behandeling. Een behandeling die waarschijnlijk voldeed aan zijn verwachting, maar het zat hem toch niet lekker. Hij wilde graag dat er een keertje naar gekeken werd vanuit een ander perspectief. Door een andere fysio. Misschien wel met meerdere disciplines tegelijk. Hij voelde zich er niet lekker bij. Hoe kon het dat hij zich toch weer over had laten halen om naar deze praktijk te gaan?! Naast hem stond een man op die met de therapeut meeging de behandelkamer in. Zo dadelijk was hijzelf aan de beurt. De twijfel nam met de minuut toe. Of de weerstand. Hij ging nog maar eens verzitten. Hij voelde dat hij zenuwachtig werd. Hij besloot de knopen van zijn blouse te tellen: wel blijven, niet blijven, wel blijven, niet blijven… Nee dat werkte ook niet. Wat zou er gebeuren als hij besloot om hier nu weg te lopen om naar een andere praktijk te gaan. Zou de huisarts hem niet meer willen behandelen, omdat hij eigenwijs was geweest? Mmm, of zouden de behandelingen niet vergoed worden door de verzekering? Vragen waar hij nu geen antwoord op had. Seconden gingen voorbij. Toen stond Pim op en liep naar de praktijk uit. Hij had besloten het heft in eigen hand te nemen! Mooi hè?!