Title Image

Acupunctuur, osteopathie en chiropractor in Corona tijd

Acupunctuur, osteopathie en chiropractor in Corona tijd

Acupuncturisten, osteopaten en chiropractors mogen tot ten minste 9 februari geen patiënten behandelen. Deze beroepstakken die onder de alternatieve zorg vallen, zijn door de overheid bestempeld als niet-essentiële zorg.
De vraag is natuurlijk, wat levert het de overheid op om de gehele alternatieve zorg stil te leggen? Individuele behandelingen leveren per definitie geen besmettingen op, door de zorgvuldige Corona maatregelen die getroffen worden. De patiënt weet inmiddels dat bij klachten er geen behandeling kan plaatsvinden.
Een bezoek aan een supermarkt levert meer besmettingsgevaar op dan een behandeling acupunctuur.
Hoe essentieel is een behandeling dan wel voor de mensen die behandeld worden?
Tenslotte weet een behandelde patiënt de waarde van de behandeling goed in te schatten. Ze ervaren de effecten en moeten door de beperkte alternatieve vergoeding zelf een bedrag per behandeling bijleggen. Als het geen gezondheidsvoordeel zou opleveren, zou deze alternatieve zorg snel verdwijnen.
Floor Elsdijk, acupuncturiste, heeft onder haar cliëntele een mini-enquête gehouden. De uitkomsten zijn doorgestuurd naar de beroepsvereniging Zhong. Die heeft deze – en andere – uitkomsten gebruikt voor een motie in de Tweede Kamer om de behandelingen weer op te mogen pakken.

De vragen waren als volgt:
Graag vraag ik je deze drie vragen te beantwoorden met een cijfer tussen 0 en 10.
1. Hoe belangrijk is het voor jou dat de behandeling plaatsvindt?
2. Hoe vervelend is het als de behandeling niet doorgaat?
3. In welke mate verwacht je achteruitgang van je klacht(en) en/of levenskwaliteit als behandelen uitblijft?

Alle 43 cliënten hebben de vragen beantwoord, vaak ook met een persoonlijke ervaring zoals medicatie die verhoogd moet worden, depressiviteit die toeneemt, pijnklachten die verergeren. Het is schrijnend te lezen welk nadeel mensen ondervinden. Gelukkig is de slijterij open.
De cijfers (0= niet – 10= veel)
Vraag 1: hoe belangrijk is de behandeling voor je? 8,4
Vraag 2: Hoe erg als behandeling niet doorgaat? 8,8
Vraag 3: Achteruitgang van klachten/ kwaliteit van leven? 7,4

Ten tijde van het schrijven van deze column is de motie in de Tweede Kamer afgewezen, echter met een verwijzing van de huisarts vanwege een medische noodzaak zijn alternatieve behandelingen wel mogelijk.
Het is in ieder geval goed te zien, door de enquête, dat de patiënt de acupunctuur behandelingen op waarde inschat. Dus het wel zeker als essentieel beschouwt! Mooi he?