Title Image

Wat na de behandeling?

Wat na de behandeling?

Na de laatste behandeling van uw baby met HCFS

Waar kunt u als ouders op letten na de laatste behandeling bij een baby met HCFS?

Wanneer uw kindje goed op de manuele therapie heeft gereageerd, is het zinvol dat de ouders aandacht schenken aan een aantal symptomen die mogelijk bij uw kindje met HCFS terug kunnen komen. In het bijzonder is de moeder van een baby met HCFS zeer alert in het waarnemen van deze verschijnselen. Ze lijken misschien onschuldig,  maar behoeven  toch de aandacht van zowel de moeder als de manueel therapeut.

De asymmetrische zuigeling, die goed reageerde op de behandelingen moet in de gaten worden gehouden. Dit geldt vooral, wanneer er sprake was/is van een scheef schedeltje. Ook de lichte scheefstand van de nek behoeft aandacht. De kans dat de asymmetrie zich opnieuw manifesteert is aanwezig, zo blijkt in de praktijk.

De ervaring is, dat ouders enkele maanden na de laatste behandeling van hun baby weer contact met hun manueel therapeut opnemen, omdat hun kindje een aantal verschijnselen vertoont die opvallen. Niet iedere ouder neemt dit waar en daarom is het zinvol u attent te maken op mogelijkheid dat vroegere symptomen terugkomen. Wees gerust: bij veel kindjes zullen deze verschijnselen echter niet meer optreden.

Wat zijn dan de verschijnselen bij een baby?

– Het kindje kan na enige tijd weer (ontroostbaar) gaan huilen en is prikkelbaar.
– Het kindje zit of ligt weer met een scheef hoofdje. Nog erger: het kindje zit met een scheef ruggetje (scoliose).
– Het kindje gebruikt één handje minder.
– Het grijpt steeds naar één kant van zijn hoofdje of steeds naar één oortje. Dikwijls gaat dit gepaard met huilen. Dan mag de moeder denken aan eenzijdige hoofdpijn vanuit de hoge nekgewrichtjes.
– Als het kindje loopt, struikelt het veel en dikwijls op dezelfde wijze- meestal is één bekkengewricht en het heupgewricht aan dezelfde kant minder mobiel is geworden.

Waar moet ik op letten?

Waar moet ik op letten bij de slaaphouding?

Na de babytijd hebben veel kinderen de neiging op hun buik te slapen, daarbij hun knietjes gebogen en de armen gestrekt en het hoofdje naar één kant gedraaid. Voor de nek is het een grote en langdurige belasting. Kinderen van een jaar of ouder, die ’s nachts huilend wakker worden, hebben dikwijls deze slaaphouding. Probeer deze houding zoveel mogelijk te voorkomen.

En als mijn kindje groter is?

Wanneer uw baby erg overstrekt in de wieg heeft gelegen, dan is het zinvol op de zithouding van de kleine te letten. Overstrekte kinderen hebben snel de neiging in elkaar gezakt te gaan zitten.

Wanneer uw kindje gaat kruipen moet dat mooi afwisselend zijn. Billenschuiven en tijgeren behoren in dit geval tot de ‘foutieve’ kruipmethoden. Het kruipen is afwijkend, zoals het laten hangen van één beentje (altijd hetzelfde beentje).

Waar moet ik op letten met staan en lopen?

Als uw kindje gaat staan en lopen, dan is het zinvol de stand van de voetjes in de gaten te houden. Soms is te zien, dat één voetje (erg) doorzakt. Dikwijls is dat aan die zijde, waar zowel het bekkengewricht functieverlies vertonen en geblokkeerd zijn.

Is het belangrijk, dat de manueel therapeut weer wordt ingeschakeld?

Deze vraag moet met een ‘ja’ beantwoord worden. Uw kindje groeit langzaam naar de schooljaren toe en zal zich ook meer in de computer gaan verdiepen. De zitcultuur van de westerse samenleving ( jarenlang naar school- TV- computer- auto etc.) vraagt een hoge prijs van het opgroeiende kind. Elk kwartaal een bezoek aan de manueel therapeut kan voor uw opgroeiend kind een zinvol zijn. Uw kind wordt (preventief) behandeld, indien nodig,  en de ouders kunnen adviezen krijgen.

Nog even uitgelegd

Wat zijn asymmetrische functies?

Onder asymmetrische functies wordt verstaan, dat de ene lichaamshelft anders (slechter) functioneert dan de andere zijde. Dat geldt voor de nek, de bekken- en de heupgewrichten en voeten. Dikwijls is deze asymmetriestoornis in deze 4 gebieden gelijktijdig waar te nemen. Dat is voor het zich ontwikkelende kind een probleem.

Wat vind een (kinder) arts van een asymmetrie van de stand van de voeten?

Veel (kinder)artsen hechten weinig waarde aan een doorzakkend voetje, maar het is zeker een vorm van asymmetrische functie en u mag daar zelf de conclusie uit trekken. Uw manueel therapeut zal uw kindje opnieuw onderzoeken en behandelen en m.b.t. de voetjes, u wijzen op goede schoentjes en verder advies geven.

Als baby overstrekken en als peuter in elkaar zitten. Hoe kan dat?

Voor een goede strekfunctie van de wervelkolom en romp moeten de gewrichtjes hoog in de nek goed kunnen bewegen, mobiel zijn. Is dat niet het geval, dan zal het kind snel in elkaar gezakt gaan zitten. Voor de schoolperiode en in het computertijdperk is dit een kwalijke zaak en niet goed voor de algehele ontwikkeling van uw kind.

Direct een afspraak maken? Bel 0180-398929